Tre spännande aktiviteter i Skövde för olika åldrar

aktiviteter i skövde

Våren är här och utomhusvistelse lockar allt mer. Här berättar vi om roliga aktiviteter i Skövde för både stora och små. Ett spännande äventyr på cykel i Billinge Bikepark, löpning i vacker natur, eller en tur med barnen på trollstigen?

Du som går i tankar på miljöombyte i vår och sommar vill vi ge dig några förslag på kul aktiviteter i Skövde för olika intressen och åldrar. Med barmark och varme lockar ju utomhusvistelse mycket mer och på Billingen i Skövde finns det massor skoj att upptäcka för hela familjen.

Bara tre kilometer från Skövdes stadskärna ligger Billingen, som är ett av Västergötlands flera platåberg. Här finns något för hela familjen: vandringsleder med flera fantastiska utsiktspunkter, grillplatser, sjöar, utomhusbad, aktivitetsplatser och sevärdheter i en fantastisk miljö.

Vi har listat tre aktiviteter i Skövde du inte får missa att göra kring Billingen i vår!

aktiviteter i Skövde

Tre spännande aktiviteter i Skövde för olika åldrar

Cykla på Billingen – spännande Bikepark för alla åldrar

Upplev Billingens skogar från cykelsadeln! På Billingen finns drygt 25 kilometer långa mtb-spår, teknikbanor och en bikepark av hög kvalité. I Billingen Bikepark kan du träna både din teknik och balans i två häftiga pumptrackbanor. En kul och utvecklande aktivitet som passar hela familjen – oavsett om du cyklar, åker skateboard, kickbike eller inlines!

Pumptrack är en bana där du istället för att trampa driver cykeln framåt med hjälp av en pumpande rörelse. Billingen Biketrack består av två olika pumptrackbanor i olika svårighetsgrader: Nybörjaren och Utmaningen. Här kan du öva din balans och lära dig nya färdigheter. Förutom att cykla kan du åka skateboard, kickbike och inlines.

Nybörjaren

En enkel och rolig pumptrack där svårigheten är anpassad efter barn och nybörjare. Banan är designad av franska företaget Bike Solutions.

Utmaningen

En ny pumptrackbana! Till för den vana cyklisten som är på jakt efter lite mer avancerad åkning. Den har större utmaningar, högre hopp och kräver högre fart. Bike Solutions har designat även denna bana med den helt världsunika “The Fibonacci Turn”. Mot slutet hittar du också en hög sväng som ger en känsla av berg- och dalbana!

▶︎ Mer information om Billingen Biketrack hittar du här!

aktiviteter i Skövde

Löpning på Billingen

På med löparskorna och ge dig ut till Billingen för ett härligt träningspass. Billingen är en fantastisk plats i Skövde för dig som gillar löpning på små varierande stigar. Traillöpning är möjligt på berget – och i dess sluttningar finns fullt med roliga stigar att utforska och uppleva!

Billingen är ett populärt område för aktiviteter i Skövde med både milslånga motionsspår och mängder av stigar i varierad terräng, utmärkta för traillöpning.

Spring i trailspåret i Fritidsområdet

Trailspåret i Fritidsområdet Billingen startar med övriga spår på Stadion men går nästan direkt in på mindre stigar med mer obanad känsla. Trots att du hela tiden befinner dig nära övriga motions- och cykelspår är känslan av storskog påtaglig.

Kuperingen är snäll de tre första kilometrarna men sedan lämnas Billingens platå för löpning på sluttningen. Underlaget varierar från kortare avsnitt på snabba spår till mer obanat och stökigt underlag. Avslutningen runt Indiansjön är snabb och strax är du tillbaka där spåret började. Orkar du kanske ett varv till?

Vill du slipa på löpartekniken och träffa andra som brinner för löpning lika mycket som du? Billingen erbjuder kurser och träningsläger för löpare!

Trailets längd är totalt 5,4 kilometer.

Löpning i Trollstigen

En löptur som ger en riktigt fin känsla av Billingen! Trollstigen är mestadels ganska smal och har ordentligt med kupering – du springer både nedanför och ovanför Billingens branta kant. Några av sevärdheterna längs stigen är lummiga Rhododendrondalen och Ryds grottor.

Löpning på Billingeleden

Billingeleden är en cirka 57 kilometer lång vandringsled som går runt hela Billingeberget. Den går längs bergkanten och har en fantastisk utsikt! Du som löpare kan välja och vraka bland åtta etapper att springa utmed. Etapperna varierar i längd med allt från 3,5 kilometer till 13 kilometer.

▶︎ Mer information om löpning på Billingen hittar du här! 

aktiviteter i Skövde

Barnens Billingen – Billingetrollets trollstig

Vandra i Billingetrollets fotspår utmed den trolska stigen! Samla stämplar längs vägen för att få en belöning. 

Billingetrollet är en skygg varelse som lever och bor bland granar i skogen och ibland i sin grotta i Skogsmulleriket. Billingetrollet värnar om naturen, djurens och Billingeberget. Hans bästa vänner är Blängisarna – de gröna mossbollarna som trivs som bäst på Blängmossen men som ofta är på besök i skogen. 

Nu kan du hänga med på tur i Billingetrollets fotspår på den trolska stigen! Utmed trollstigen finns stationer där du får uppleva spännande och roliga uppdrag. Du samlar stämplar och när du fått alla väntar en belöning vid Billingetrollets grotta!

Stigens längd är totalt 2,6 km.

Gör quiz utmed trollstigen

Om du väljer att gå Billingetrollets trollstig kan du göra Billingetrollets quiz utmed vägen. Ladda ner appen Skövde Streetmuseum som finns att ladda ner i App Store och Google Play. Det finns quiz tillgänliga både för vuxna och barn!

▶︎Mer information om Billingetrollets Trollstig hittar du här!

Hoppas du hittar några roliga aktiviteter i Skövde för dig och de du tycker om!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.