Träna med smink? – Hudterapeuten svarar på läsarnas frågor

Kan man träna med smink? Kan man använda samma träningskläder flera gånger utan att tvätta dem? Läsarnas frågor är många och vi har tagit hjälp av hudterapeuten Shidrokh ”Orkidé” Ghawami. Med sina 20 års erfarenhet svarar hon på läsarnas frågor.

Ska jag träna med smink?

Helst inte! All svett och värme smälter sminket som glider runt i ansiktet. Även om man kan torka ansiktet med en liten handduk så hamnar det på handduken som du gnuggar runt i ansiktet om och om igen. Ta därför bort sminket och njut av att du är frisk nog att kunna träna och få istället ett riktigt tränings-glow som får oss att må bäst!

Är det bra att använda foundation som lovar att sitta kvar länge och är vattenfasta?

Vid enstaka tillfällen för fotografering till bröllop och fester kan jag tycka att det är en bra idé. Men till vardags måste du vara riktigt nog med sminkborttagning och djuprengöring av huden så du inte sover med sminkrester på ansiktet.
Om du av någon anledning inte vill göra en riktig bra två-stegs-rengöring är det bättre av använda en lätt täckande foundation som är enklare att tvätta av.

Jag blir svettig under armar och i ljumsken. Ska jag tvätta de områdena oftare?

Om du inte har konstaterade problem med svettkörtlar räcker det att du duschar en gång om dagen. Efter du har använt deodorant och låtit den torka så kan du talka dig på de områden. Talk håller allting fräschare och torrare längre.
Har du kroppsarbete eller tränar kan du duscha två gånger om dagen men överdriv inte med tvål och hett vatten då det kan förstöra hudbarriärens egen skydd.

Kan jag använda en handduk för hela kroppen?

Nej helst inte. En för kroppen och en för ansiktet. Vi har olika bakterieflora på olika delar av kroppen och det är bäst att hålla de där de hör hemma.

Kan jag använda mina träningskläder flera gånger innan jag tvättar dem?

Nej! Se till att du har oanvända kläder med dig till träningen. Har du dessutom finnar på ryggen eller på bröstet så är det jätteviktigt att du har rena kläder. Passa på efter träningen att tvätta eller badda rengöring. Låt huden torka och sätt på dig kläderna.

 Shidrokh ”Orkidé” Ghawami är auktoriserad hudterapeut, funktionell näringsterapeut och makeup-artist.  Med 20 år i branschen och ett omfattande intresse för aktuell kosmetisk kemi, anatomi, biologi och näringslära lanserade hon 2017 Cool Derma.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa