Träna dina bäckenbottenmuskler med knipkulor

Du har säkert hört talas om hur viktigt det är att ha starka bäckenbottenmuskler? Knipövningar är ett effektivt sätt att hålla att träna det området, något som är är extra viktigt för nyblivna mammor, men även annars. Läs mer om det bästa och enklaste knepet för att hålla dessa muskler starka.

Går du omkring och känner dig lite kissnödig? Kanske kissar du på dig lite när du hostar, skrattar, nyser eller har en känsla av tyngd i underlivet? Det kan bero på att du har svaga bäckenbottenmuskler.

Bäckenbottnen är en av de muskelgrupper i kroppen som ger stöd för livmodern,  urinblåsan och tarmen. Muskulaturen sträcker sig från blygdbenet på framsidan, till basen av ryggraden på baksidan. Både graviditet, förlossning och ålder kan bidra till att ett eller flera bäckenorgan börjar förlora sin position i bäckenet och sjunker nedåt.

Testa dina bäckenbottenmuskler

Ett sätt att sätta bäckenbottenmuskulaturen på prov är att göra det så kallade ‘kiss-stoppet’. Det går ut på att när du sitter på toaletten,testar att ‘knipa av’ strålen. Om det går snabbt och enkelt har du förmodligen inga problem, men känns det svårt eller du inte lyckas – då är det hög tid att börja knipa.

Vad är knipövningar och vad har de för fördelar?

Knipövningar stärker bäckenbotten som håller urinblåsan, livmodern, ändtarmen och inälvorna på plats. Regelbundna knipövningar kan bidra till att symptom så som inkontinens och förstoppning lindras. Dessutom kan de förbättra sexlivet. 

Du kan göra effektiva knipövningar utan hjälpmedel, men det kan vara svårt att komma igång och hitta rätt muskler. Därför kan knipkulor – eller geishakulor – hjälpa dig att hitta rätt.

 

Många förknippar knipkulor med sexleksaker, men de är även ett fantastiskt verktyg för att träna dina viktiga muskler för att slippa tidigare nämnda besvär. Knipkulor är alltså tyngder, ofta två stycken, som är sammanlänkade. De kommer i varierade storlekar, former och materialet varierar mellan allt från mjuk silikon till hårdplast eller glas.

För att förebygga problem som urinläckage och förbättra din bäckenbottenmuskulatur så rekommenderas knipövningar varje dag, helst 2 gånger om dagen i 8-20 veckor. Därefter några gånger i veckan för att bibehålla effekten. Det är alltså ingen quick fix, men väl värt det när du plötsligt kan hoppa studsmatta med barnen igen och inte behöver lägga benen i kors när du ska hosta.

Sinful.se hittar du knipkulor i alla möjliga färger och former. Unna dig friheten att kunna skratta och röra dig hur du vill – kom igång och kniiiip!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras