Träningsväskan kryllar av bakterier

Träningsväskan kryllar av bakterier

Det är inte bara rena kläder, handduk, träningsskor och vattenflaska som tar plats i träningsväskan. En ny undersökning visar att över hälften av gymbesökarnas träningsväskor innehöll höga halter av bakterier.

Av de undersökta väskorna hade 35 procent kolibakterier på handtagen, vilket är en tarmbakterie som kan orsaka smitta och sjukdomar som magsjuka. Den smutsigaste väskan i testet hade sju gånger så hög nivå av kolibakterier än vad som är acceptabelt, det visar den nya undersökningen som är genomförd av hygienföretaget Initial.

– Undersökningen bygger på engelska gymbesökare men resultatet är relevant för fler länder. Det finns all anledning att undvika framväxten av bakteriehärdar i våra egna träningsväskor, inte minst nu efter sommaren när vi går tillbaka till jobbet och skolorna startar, säger Charlotta Brixhamre på Initial Hygien.

Läderväskor är värst
Testet visar också att väskor av läder innehöll fler bakterier än de som var gjorda av nylon eller canvas. Däremot var det ingen större skillnad om väskan tillhörde en man eller en kvinna. 

Bakteriehärva på gymmet
Att bakterierna återfinns på handtaget speglar det faktum att 80 procent av alla sjukdomar sprids via händerna. Något som gör det extra viktigt att ha en god handygien genom att till exempel tvätta händerna noggrannt efter toalettbesök. På ett gym är det ännu viktigare eftersom miljön är fuktig och varm, har många beröringspunkter och många besökare. Desinficerande servetter är ett bra medel mot bakterier på väskan.

– Gymväskor är bärbara. Vi tar dem med oss hem, till jobbet, i bilen och på kommunala transporter. Om de samlar på sig bakterier och viruspartiklar är det allvarligt eftersom de lätt kan överföra smitta. Vår studie visar hur viktigt det är med bra handhygien på gymmen för att undvika att medlemmarna smittar varandra, säger dr Peter Barratt, Technical Manager, Initial Washroom Hygiene.

– Det är också upp till varje individ att ta ansvar för sin egen handhygien genom att följa riktlinjerna för hur man ska göra. Mellan 20 och 30 sekunder tar en omsorgsfull handtvätt. Går man till gymmet för att hålla sig i bra form är det ju rätt naturligt att man försöker hålla sig frisk genom en så enkel sak som att tvätta sig, fortsätter han.

Om undersökningen
Detaljerade ytskiktsprover togs från träningsväskor på tre olika platser spridda över Storbritannien under juni 2015. Med höga bakteriehalter menas i det här fallet prover som innehåller en ATP-nivå (adenosine triphosphate) på 500 RLU (Relative Light Units) eller mer. Proverna genomfördes med Hygiena SystemSure-svabbar på vart och ett av handtagen och insidan av väskan. 

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras