Träna inför triathlon: Cykling

Träna inför triathlon: Cykling

I cykling är det viktigt med långa cykelturer i lugnt tempo för att vänja benen vid långvarigt arbete.

Först och främst är det viktigt att skaffa en bra cykel. Inte bra som i jättedyr utan mer bra som i rätt för dig, både storleksmässigt och funktionsmässigt. Du kommer att tillbringa många timmar på cykeln och därför är det en väl värd investering att både lägga tid och en del pengar på att hitta rätt cykel för just dig.

Cykelträningen kan bedrivas både inne och ute. Ute kan man vara så länge vädret och utrustningen tillåter. Inne kan man köra året om. Spinning är ett bra sätt att komma igång med cykelträningen. Har man ingen erfarenhet gäller det att lära sig att vara ute och cykla. Efterhand kan man börja träna på allvar. Det spelar egentligen ingen roll om man kör racer eller mtb när man tränar. Senare kommer du att märka att racern går fortare och att det är racern som används på tävlingarna av de flesta. Har man bara tillgång till en mtb kan man sätta på smala, släta däck och köra snabbt på asfalt när tävlingarna kommer. Prylarna är ett senare kapitel, först gäller det att komma igång med träningen.

Här kommer lite tips skrivna av Patrik Gustafson, Brittatorp IK:
”Du ska sitta bekvämt. Höjden på sadeln kommer du säkert att justera många gånger i början innan det känns rätt. Hur långt fram eller bak man ska sitta kan man också ändra.

Skaffa ett par bra cykelbyxor, de kommer att behövas. Om du inte redan har en, skaffa en cykeldator. Då får du svar på hur snabbt du kör, hur långt och kan efteråt se vilken snittfart du genomförde träningspasset eller tävlingen på. Vidare kan ett par cykelskor med tillhörande pedal vara en bra investering. Sen måste du ha cykelhjälmen – ingen hjälm – inget triathlon. Skaffa en godkänd och bekväm hjälm.

Hitta rätt kadens (tempot i benen) och använd växlarna. Det hör faktiskt ihop. Kör man på för tunga växlar kommer man inte upp i 90-100 tramptag/ minut som är att rekommendera. Kolla kadensen genom att räkna tramptagen under en halvminut och x med 2. Kör man spinning håller man ofta en högre kadens än man gör när man cyklar ute. I längden kommer du att se att det blir ”lättare” att orka hela vägen om man låter benen rulla fort. Växla så att du kan hålla uppe kadensen även om det känns alldeles för lätt och att man känner att du kan dra tyngre växlar. Men dina knän kommer att tacka dig.

Du kanske har hört hur cyklisterna är ute i 5-6 h och tränar, men låt dig inte skrämmas av det. Börja med en timme i taget eller så länge det känns ok. Bestäm gärna innan hur du ska köra. Känns det bra kan du ta en extra runda när du börjar närma dig slutstationen. Ta med dig dricka och något gott att tugga på när du börjar bli trött. Känn dig för, vänj dig vid att cykelträna och försök inte att cykla 18 mil med en gång. Kolla med andra i klubben om bra cykelrundor, kanske kan ni köra tillsammans”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.