Träna inför triathlon: Simning

Träna inför triathlon: Simning

Oavsett om du tränar för att genomföra en Ironman eller bara vill prova på triathlon är simning en bra träningsform som komplement till mycket cykling och löpning.

Simning är dock ofta den gren som kanske kräver lite mer av sig såvida du inte är tidigare tävlingssimmare eller liknande. För det första är det otroligt viktigt att lära sig crawla rätt och om du inte känner att du behärskar det är det bra att gå en kurs. Det är först med bra crawl-teknik som det går att börja prata simning som träningsform inför en triathlon.

Hans Brunnström har sammanfattat några grundläggande tips i Att träna simning:
”Vad man i första hand bör tänka på när det gäller simning är att det är en extrem tekniksport. Man har således mycket att vinna på att förbättra sin teknik, vilket man inte minst märker hos oss triathleter. Tyvärr är det lite svårt att skriva exakt hur man som enskild person ska förbättra tekniken. Det bästa är om man någon gång (gärna regelbundet om man inte simmat så mycket förut) kan få en simtränare eller någon annan erfaren person att titta på när man simmar och hjälpa till med teknikträningen. Det är även en fördel att simma regelbundet och minst två gånger i veckan, så att man inte tappar i teknik mellan träningarna.

 När det gäller upplägget av träningen i övrigt gäller, som inom andra sporter, att träningen måste individanpassas för att ge bästa resultat. Hur detta ska göras kan inte heller, av naturliga skäl, beskrivas här. Gemensamt för de allra flesta är dock att man måste simma minst två gånger i veckan och i alla farter (se nedan) för att förbättras rent fysiskt. Förbättring av tekniken ger emellertid ett större genomslag i början, så man kan mycket väl förbättras initialt även om man inte simtränar på detta sätt. Konkreta förslag på hur man kan lägga upp simpass återfinns längre ner.

Slutligen: simma lika mycket med huvudet som med kroppen, och träna hårt!”

Det viktigaste tipset är att träna med andra, gärna i en klubb – både för att få hjälp med tekniken och med farten.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.