Tips på hälsosamma lunchrestauranger i Stockholm

Tips på hälsosamma lunchrestauranger i Stockholm

Att äta hälsosamt kan ofta vara en utmaning, men sällan blir det svårare än på det dagliga besöket på lunchrestaurangen. I jakten på en hälsosam måltid är menyerna svårnavigerade eftersom många kök använder sig av billiga men ohälsosamma fetter, socker som smakförstärkare och gluten som dold ingrediens. Här är 9 tips på hälsosamma lunchrestauranger i Stockholm.

Tips för en hälsosam lunch

1. Undvik att äta på snabbmatsrestauranger
Att äta på snabbmatskedjor dagligen kommer på sikt att bli ett hälsoproblem, oavsett hur du specialbeställer.

2. Kött, fisk, kyckling och grönsaker
Detta är grunden som du behöver upprepa som ett mantra. Strävar du mot detta så undviker du nästan alla fällor på restaurangen.

3. Fyll glaset med vatten, te eller kaffe
Allt annat bär i allmänhet på onödigt socker.

4. Varning för oljorna
Nio gånger av tio kommer oljan på restaurangen vara billig matolja som är fylld av inflammationsskapande omega-6. Ta alla dressingar och såser vid sidan av.

5. Glutenfri meny
Eftersom gluten kan bidra till både övervikt och försämrad tarmhälsa är det ett vitkigt steg att välja något från de glutenfria menyer som i dag finns på många lunchställen.

6. Skapa en pärla
Alla restauranger har grönsaker på menyn. Begär att få byta ut bönor, bröd och annat spannmål mot ångkokta eller stekta grönsaker eller om det inte finns sallad. Detta är nästan aldrig ett problem. Ett grundläggande tips är att begära mer kokta grönsaker i stället för bulgur, ris eller pasta.

Tips på hälsosamma lunchrestauranger i Stockholm

1. KALORI
Kalori är två hälsorestauranger som har över 10 års erfarenhet av att laga hälsoriktiga mat med de bästa råvarorna. All matlagning sker på plats och alla rätter är näringsrikliga. Kocken lagar god och varierad mat med rätt innehåll utan tillsatser. Fett och socker är minimaliserat i maten som alltid serveras med grönsaker. Kalori satsar på ett lågt GI-värde och varje rätt innehåller MAX 500 kalorier. Vi gör catering och hyr ut lokalen.

Kalori Malmskillnadsgatan
Malmskillnadsgatan 50
T-bana: Östermalmstorg eller Hötorget
Mån-tors: 11-15
Fre: 11-14
08-22 99 66

Kalori Kungshallen
Kungshallen, Kungsgatan 44
T-bana: Hötorget
Mån-lör: 11-23
Sön: 12-23
08-22 03 88
kalori.se

 

2. 8T8
8T8 är både matbutik och lunchrestaurang, och ligger precis vid Mariatorget. För 8T8 är mat på riktigt och livsviktigt. Lunchen äter du mitt i matbutiken eller som take away. Kökschefen Sara Wicklin lagar fräscha nudelsoppor och nudelsallader. På 8T8s vis. Köket använder säsongens logiskt ekologiska grönsaker, rekokött och grönlistad fisk och skaldjur. Alla rätter är fria från tillsatt socker, gluten och mjölkprodukter. Smaktäta luncher där du blir behagligt mätt. 8T8 producerar också fina rawfooddeserter, fika och energirika mellanmål för alla smaker.

Swedenborgsgatan 1
T-bana: Mariatorget
08-643 55 10
Mån-fre: 11-14 (butiken 10-20)
Lör: 12-15 (butiken 10-17)
8t8.se

 

3. SIXTEN & FRANS
Till Sixten och Frans kommer du oavsett om du vill spendera ett par arbetstimmar vid datorn, avnjuta en sallad under lunchtimmen eller bara ta en cappuccino och njuta av den genuina atmosfären. På Sixten och Frans är det mobila kontoret sammanflätat med ditt gastrocafé. Det är gjort med stor kärlek till maten och råvarorna för att du som kund ska få den optimala upplevelsen. Varje tisdag har vi after run och du kan tillsammans med oss och Kristian Hells, ssideline city run club, springa av dig efter en stressig dag på jobbet.

Fridhemsgatan 43
T-bana: Fridhemsplan
073-530 23 91
Mån-fre: 7.30-19
Lör: 10-17
Sön: 11-16
sixtenfrans.se

 


4. REGEVS HUMOS & ESPRESSOBAR

Regev är en humos- och espressobar med specialiteter från Mellanöstern. På menyn finns 14 olika hummousrätter, shakshuja med mera. Men Reggev är betydligt mer än så! Här serveras enligt många Stockholms absolut bästa hummus. På den korta men noga utvalda menyn har man skapat rätter som alla innehåller den goda kikärtsröran från mellanöstern. Till maten dricker du hemmagjord lemonad som friskar upp eller en het kopp kaffe.

Ringvägen 145
T-bana: Skanstull
08-640 58 01

5. BACK A YARD
På Folkungagatan i Stockholm ligger stans första och enda Jamaicanska restaurang. Här kan man i en unik karibisk miljö äta äkta Jamaicansk mat som består av kryddstarka och fruktiga såser, kokosnötter i alla dess former, kryddat ris och marinerat kött. Dessutom kan man avnjuta några av deras svalkande västindiska drinkar efter maten, när värmen nu äntligen kommer till huvudstaden. Back A Yard betyder hemma för en Jamaican, men även svenskar kommer känna sig som hemma i den inbjudande miljön.

Folkungagatan 128
T-bana: Medborgarplatsen
08-644 94 94
backayard.se

 

6. HEMMA HOS SEYHMUS
Seyhmus driver vegetarisk restaurang på Söder, med ansvar, hänsyn och omsorg om såväl gäster som personal och miljö. Han älskar god mat och sitt intresse för mat och vegetarisk matlagning har han med sig från barndomen i en bergsby i Kurdistan. Hemma hos Seyhmus serverar den bästa tänkbara vegetariska maten till låg kostnad. Både mat och dryck kommer från råvaror som är kravodlade och giftfria. Målet är att alla gäster och personalen ska känna sig hemma och trivas i den varma och lugna miljön.

Varvsgatan 29
T-bana: Hornstull
08-658 55 55
Mån-fre: 10-19
Lör-sön: 10-18
seyhmus.nu

 


7. SOPPAN
I bästa söderläge på Kungsholmsgatan i Stockholm ligger den gemytliga lilla kvarterskrogen Soppan. Här kan man ta del av allt från frukost till hemlagade soppor, hembakat fikabröd till kaffet, sallader och smörgåsar gjorda på surdegsbaguette. Sopporna som serveras är gudomligt goda och anpassas efter årstid och väder. Vill man dessutom ta med sig maten går det självklart bra också.

Kungsholmsgatan 26
T-Bana: Rådhuset
08-33 08 20
Mån-fre: 8-19
Lör: 11-19
soppan.kvartersmenyn.se

 

8. KALLPRESSEN
Kallpressens juice är juice i sin mest naturnära och färska form. Den tillverkas alltid av ekologiska råvaror, som kallpressas varsamt under högt tryck och tappas på flaska. Processen gör att mer vitaminer, mineraler, enzymer och växtbaserad näring utvinns. Dessutom får juicerna längre hållbarhet och bibehåller sitt vitala näringsinnehåll på bästa sätt.

Svartensgatan 10
T-bana: Medborgarplatsen
076-039 33 72
Tis: 10-19
Ons-fre: 8-19
Lör: 8-16

sites/default/files/Hälsosamma lunchrestauranger.jpg

Foto: Petter Arvidsson
Text: Anna Adolfsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.