Våren är här och det är knappt en månad kvar tills starten går i den femtionde Vätternrundan. SportHälsa har pratat med Micke Thorén, vd för En Svensk Klassiker och Vätternrundaveteran, som tipsar om hur man ska förbereda sig för att få en så behaglig runda som möjligt.
Har du inte börjat cykla ute än är det verkligen dags att börja med det. Ett riktmärke är att försöka få ihop 100 mil cykel utomhus, utspridda över våren. Det går att klara Vätternrundan på mindre men de som cyklat för lite innan får en mer smärtsam runda. Det viktigaste rådet från Micke Thorén, som själv cyklat fler rundor än han kan räkna, är att inte göra det för svårt för sig. Det viktigaste är att investera i en cykel som går lätt och bäst är att skaffa en racercykel. Det gör det hela lättare, menar Thorén, och säger att rundan är en tuff utmaning ändå.
– När du väl har din cykel är det bra om någon tittar när du sitter på den. Det är viktigt att sitta bra och behagligt, men även hyfsat aerodynamiskt så att det inte blir för mycket vindmotstånd. Det ska cykelaffären kunna hjälpa till med så fråga om hjälp!
Micke Thorén
Sedan när du cyklar ska du nästan vara lite kobent. Knäna ska inte gå emot ramen, men det bör inte vara mycket emellan. Dels är det bättre för knäna, men det blir även en bättre kraftöverföring. Dessutom gäller det att inte cykla med för höga växlar, utan försöka att hålla 90-100 varv per minut. Ju tyngre växlar du använder, desto mer benmuskler krävs.
Ett annat råd från Micke Thorén är att cykla tillsammans med andra.
– Du tjänar oerhört mycket om du tränar ihop med andra och lär dig cykla i klunga. Det är 40 % lättare att ligga bakom någon än att ligga helt själv. Men det är inte bara att lägga sig bakom någon och cykla, det är ett visst system som man behöver träna på. Försök gärna komma ut och cykla tillsamman med någon cykelklubb så lär du dig snabbt hur det fungerar.
Rätt kläder
När det kommer till kläderna gäller att ha så tajta kläder som möjligt så att det inte är något som fladdrar. Även handskar är bra att ha. Dels är de vadderade och kan dämpa vibrationerna i styret, och dels skyddar de om man skulle ramla och ta emot sig med händerna.
– Viktigt så här års när man börjar cykla ute är att inte visa för mycket hud, det vill säga undvika att bli kall. En glipa vid hälsenan kan till exempel leda till hälseneinflammation, så försök att hålla värmen i hela kroppen. Dessutom är cykelskor en bra investering. Gymnastikskor är mjuka under och kan göra att man får domningskänslor i fötterna. Med cykelskor sitter du fast i pedalerna och får ett helt annat rundtramp. Du kan både trycka och dra och det blir mer effektiv cykling.
Innan starten
Väl framme vid starten i Motala är det bra om du har laddat med kolhydrater i några dagar innan loppet och inte jobbar utan vilar på fredagen.
– Under själva rundan är det viktigt att fylla på med vätska och kolhydrater. Läs den information som skickas till alla cyklister om kostråd och hur mycket som är bra att dricka per timma. Det gör stor skillnad och ger förutsättningar för att du ska få en riktigt bra Vätternrunda!
Text: Anna Adolfsson
Foto: Micke Fransson, Vätternrundan