I början är ofta träningsmotivationen på topp. Gymmet besöks flitigt och träningsskorna är alltid när till hands. Men sedan drabbas man av en förkylning, stressiga arbetsdagar eller sjuka barn som gör att rutinerna faller. Här är tio tips för att behålla träningsmotivationen.
10 tips – behåll träningsmotivationen:
1. Boka in dina pass. Stäm av i din kalender, vilka dagar fungerar det för dig att träna? Skriv upp dem som vilket möte som helst. Ett bokat möte vill du inte missa!
2. Träna rimliga mängder. Boka inte in för många träningspass om din kalender är fullspäckad vissa perioder. Genom att hoppa över inbokade träningspass är det lätt att känna sig dålig. Var realistisk när du bestämmer antalet pass för varje vecka så att du behåller träningssuget.
3. För träningsdagbok. Genom att skriva upp träningspassen kan du följa din utveckling. Det är både roligt och motiverande att se hur fysiken förbättras.
4. Skriv upp varför du vill träna. Lista alla positiva effekter du får ut av att träna, denna är sedan perfekt att plocka fram när motivationen svalnar.
5. Rätt inställning. Det är oftast lättare att vara kritisk än snäll mot sig själv. Glöm inte bort att pusha dig själv och var stolt efter varje genomfört träningspass. Ha tålamod och ge inte upp. Det tar tid för kroppen att vänja sig vid träning, men ju mer du kommer igång och tränar regelbundet, desto lättare kommer det att bli.
6. Variera din träning. Kör du samma pass eller springer samma runda varje gång är det lätt att tröttna till sist. Kroppen behöver utmaning. Våga testa ett nytt gruppträningspass, nya styrkeövningar eller andra löprundor. Bara genom att variera ditt tempo, springa intervaller eller testa nya redskap och maskiner får du en ny utmaning.
7. Se till att ha roligt. Har du kul när du tränar kommer du att vilja genomföra passet igen. I dag finns en uppsjö av olika träningsformer och det kommer ständigt nya träningsappar, redskap och gruppträningspass. Satsa på det som du tycker är roligt. Den bästa träningen är trots allt den som faktiskt blir av.
8. Vila. När man börjar träna är det lätt att hamna i gymmet eller i löparspåret var och varannan dag. Men glöm inte att kroppen behöver vila och tid för återhämntning. Dessutom behåller du motivationen om du hinner börja längta tills nästa träningspass.
9. Träna inte för hårt. Ett träningspass behöver inte alltid sluta i total utmattning och svettpölar. Risken finns att träningen då associeras med något jobbigt som man drar sig för att uppleva igen. Sänk ribban och öka successivt.
10. Sätt upp ett mål. Minska midjemåttet, öka vikterna eller bestäm dig för att klara av armhävningar på tå eller chins. Oavsett vad du sätter upp för mål får du något konkret att sträva efter.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Text: Redaktionen