Svårnavigerade menyer, dolda tillsatser och kollegor som bara vill ha något snabbt i magen. Att äta en hälsosam lunch på restaurang är inte alltid det enklaste. Men det finns fler smarta knep att ta till för att få både en god, nyttig och mättande lunch. Kostexperten Yvonne Lundgren ger tips för att äta nyttigt ute.
Att det är trevligt att äta ute på stan tillsammans med kollegorna är de flesta överrens om. Vad som önskas serveras på tallriken råder det däremot skilda meningar om. Medan vissa vill äta en hamburgartrallrik föredrar andra ett mer nyttigt alternativ. Så hur får man ihop en trevlig lunch där alla blir nöjda, mätta och glada?
– Det är vanligt att man bara följer med strömmen och inte vågar säga ifrån, även om kollegorna vill gå till en mindre hälsosam restaurang. Mitt tips till den som vill äta hälsosamt är att leta upp en restaurang där det serveras ett stort utbud av olika maträtter med nyttiga alternativ. Föreslå att ni ska testa en ny restaurang och var inte rädd att stå upp för att du vill äta hälsosamt. Många gånger får man höra ”det är väl inte hela världen om du inte äter nyttigt varje dag?”, och givetvis är det inte det, men att vilja ge kroppen den näring den behöver för att må bra, är ingenting man ska behöva skämmas för eller tvingas försvara, säger Yvonne Lundgren, kostrådgivare, Kropp och Kost.
Välj rätt
För den som vill äta nyttigt ute utan att behöva avstå gemenskapen finns det en hel del knep att ta till.
– I ett restaurangkök finns det alltid möjlighet att laga varierade rätter, även om det inte står på menyn. Var inte rädd för att fråga om alternativ och byt ut det du inte vill ha på tallriken till något nyttigare. Friterad, panerad och stekt mat samt feta röror är inte att rekommendera om du vill äta hälsosamt och hålla vikten. Byt ut det till hälsosammare alternativ. Avstå exempelvis pommes frites och välj i stället kokt potatis. Att äta hälsosamt betyder inte att du endast ska sitta och äta salladsblad. En bra köttbit eller fisk, rikligt med sallad och bulgur, matvete eller kokt potatis är både mättande, gott och hälsosamt.
Det dolda sockret
Ett läckert och fräscht upplägg med lovande ingredienser kan dock innehålla dolda ingredienser. Socker är en vanlig smakförstärkare, inte minst i kina- och thaimat.
– Ofta är det mycket socker i riset, och det är inte ovanligt att det tillsätts även i grytor. Ett varningstecken på att rätten kan innehålla mycket tillsatser är om lunchen är väldigt billig. Bra råvaror kostar, genom att använda billigare råvaror tillsätts ofta smakförstärkare för att höja smakupplevelsen. Tillsatser är ingenting personalen skyltar med, så våga fråga vilka ingredienser rätterna innehåller och gärna om de är ekologiska eller närproducerade.
Lyssna på kroppen
Även portionsstorlekarna är värda att se över för att äta en nyttig lunch ute. Bufféer lockar gärna till att ta flera portioner och ibland serveras mer mat på tallriken än vad du egentligen behöver.
– Tvinga inte i dig all mat om du redan är mätt. Våga lämna eller fråga om en doggy bag, det är vanligt utomlands och är absolut ingenting att skämmas över. Lyssna på kroppen och känn efter om du är hungrig eller bara äter upp för att det är gott. Grönsaker kan du däremot äta hur mycket som helst av!
Läs mer: Guide: 11 hälsosamma lunchrestauranger
Text: Redaktionen