Therese Alshammar: “Växtbaserad kost gav mig min långa karriär”

Therese Alshammar är den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna. Nu berättar hon hur växtbaserad kost var en game changer.

I foajén till biografen är minglet i full gång. Den ekologiska cavan hälls upp i glas efter glas. Det är med spänning vi väntar på att äntligen få se den omtalade dokumentären The Game Changers som slår hål på alla eventuella myter om växtbaserad kost och högpresterande idrott. Simple Feast har bjudit in till Bio Capitol på premiärvisningen och de har dukat upp en växtbaserad måltid som serveras i salongen där ridån strax skall gå upp.

Fotograf: Magnus Ragnvid

“När jag var 35 år kunde jag träna hårdare än jag någonsin gjort i min karriär!”

På plats är även simstjärnan Therese Alshammar. Med sina 72 internationella mästerskapsmedaljer, är hon den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna. Detta gjorde hon på växtbaserad kost. Efter närmare två timmar är den välgjorda filmen slut och vi tar en pratstund med Alshammar på tu man hand. Hur har egentligen kosten påverkat hennes karriär? Var det en game changer?

– Ja absolut! Jag tog först bort kött och var vegetarian i ungefär tio år. När jag var runt 30 år blev jag betydligt mer noggrann och valde mer helt växtbaserad kost (vegansk) och tänkte mer på näringsämnen. Man kan ju trots allt vara rätt onyttig som vegetarian och vegan med. Jag valde att ta ansvar och som resultat av mer näring var jag sjuk mer sällan och trots min ålder blev jag inte sämre som idrottare, vilket annars är oundviklig då återhämtningen blir sämre med åren. När jag var 35 år kunde jag träna hårdare än jag någonsin gjort i min karriär! Det är absolut tack vare min växtbaserade kost jag kunnat ha en så lång och bra karriär, berättar Therese Alshammar, som är en av Sveriges mest framgångsrika simmare genom tiderna.

Vidare berättar hon hur hon påtagligt kunde se skillnad på kvalitet på naglar och hår. Från att ha haft problem med tunt och stripigt hår, var det nya problemet att håret snarare var för tjockt och naglarna växte för fort.

”Det är manligt att vara köttälskare”

I filmen berättar bland annat Arnold Schwarzenegger om hur träning- och idrottsvärlden länge varit fokuserade på att kött och animalier bygger en stark kropp. Att vara vegetarian eller vegan anses som svagt. Therese Alshammar berättar att simningsvärlden varit skyddad från mycket stereotypa strukturer men främst att det är en könsfråga. Som tjej har det alltid varit lättare att komma undan som vegetarian.

– Den största klyschan är väl att män måste äta kött? Det är manligt att vara köttälskare. Som kvinna har jag alltid varit skonad från att folk lagt så stor vikt vid vad jag äter.

Therese Alshammar avslutade sin 23 år långa simningskarriär i slutet av 2016. I början av 2019 barnboksdebuterade hon med ”Aysa i simhallen” (Bonnier Carlsen), en bilderbok för barn. Boken är menad att inspirera barn till att simma och på så vis öka simkunnigheten bland barn. Therese Alshammar var noga med att även bra kost skulle visas i boken.

– När man öppnar första sidan är hon (Aysa) hemma i köket och jag ville så gärna att illustratören, Jonas Burman, skulle få med mycket grönt på frukostbordet. Jag ville ha avokado, en grön smoothie, mycket grönsaker och frukt!

växtbaserad kost therese alshammar
I boken ”Aysa i simhallen” flyter fakta och fantasi samman i en inspirerande berättelse om lek, vattenvana och simkunnighet.

Tillsammans med Johan Wallberg har Therese Alshammar två barn. Hemma äter familjen veganskt och de försöker utbilda barnen i matens påverkan på kroppen och delar gärna kunskapen kring näring med barnen. Hon berättar att det är livsviktigt att lägga en bra grund.

“Barn gör som vi vuxna”

Nog är det varje förälders önskan att ha friska barn. I takt med en försämrad folkhälsa och mer stillasittande, ställs högre krav på föräldrar.

– Barn gör som vi vuxna. Vi kan vaccinera oss mot sjukdomar med näring via maten. Och vi kan hålla barnen aktiva och motverka stillasittande genom att dels vara med dem och vara aktiva, men också visa gott föredöme. Visar jag att det är viktigt för mig och att jag mår bra av träning, kommer barnen vara delaktiga i det på ett naturligt sätt.

Biografen har tömts på folk och nya sällskap gör entré. En andra visning av dokumentären The Game Changers förbereds. Vi följs åt utomhus och avslutar vår pratstund med tankarna om framtiden. 

– Jag drömmer om att göra fler böcker! Och det här är viktigt, att prata om och arbeta för hälsosamma vanor och kost.

 

Text: Derin Sunneson

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras