Vill du springa fortare med mindre ansträngning? Är du intresserad av att utveckla din löpteknik och minska risken att råka ut för en skada? Det ville även löparen Mårthen Bergman som bestämde sig för att utföra en avancerad analys hos Salming Running Lab.
Jag har alltid gillat att springa. Jag har också alltid låtit konditionen vara den bärande delen i löpningen. Men det finns ett annat sätt man kan bli snabbare, orka längre och framför allt hålla sig skadefri på – nämligen löpteknik. Jag tog tag i saken för ett år sedan och det har gett mig helt andra förutsättningar. Vi spolar tillbaka bandet cirka ett år då jag inför en del kommande löparutmaningar surfade in på Salming Runnings hemsida och fastnade för ”Salming Running Analysis”-rubriken.
Frågorna radade upp sig på skärmen:
Vill du springa fortare med mindre ansträngning?
Är du intresserad av att få en djupare insikt om löpteknik och få din löpning jämförd med elitlöpare?
Är du intresserad av att minska risken för att råka ut för en skada?
Är du ofta skadad och vill du få insikt om vad som kan vara orsaken till skadorna?
Vill du få individuellt anpassad råd och rekommendationer hur du kan förbättra din löpteknik och vilka övningar (rörlighet, styrka och koordination) som hjälper dig att säkerställa en teknikförbättring?
Ett rungande ”JA!” spred sig inom mig och då jag länge varit helt lost gällande de tekniska detaljerna satte jag mig på ett tåg till Göteborg och Salming Running Lab (om du är osugen på att åka till Göteborg så finns det nu även i Stockholm). Väl där fick jag små bollar placerade över hela kroppen och påpekade att det ser ut som när man gör människor rörelser i TV-spel, vilket också visade sig vara samma teknik. Den ger en helkropps-”scanning” av en löpteknik som mäts in i ett tredimensionellt system där åtta kameror tar 400 bilder per sekund.
Efter att ha sprungit någon minut på olika hastigheter fick jag en maffig analys av alla de rörelser min kropp gör, stiligt presenterade i en graf där mina resultat visades sida vid med ”hur det bör se ut”, det vill säga gemene elitlöpares resultat. Låt säga att utvecklingspotentialen är milt uttryckt enorm.
Efteråt fick jag också en personlig genomgång med en löpcoach som förklarade vad alla grafer och siffror egentligen betyder samt vad jag enkelt kan göra för att rätta till mina brister. Pedagogiskt och lättförståeligt. Efter det vill man inget annat än ut att springa direkt, jag lovar.
Mårthen Bergman analyserar sin löpning i Salming Running Lab