Tänk idrott på jobbet – vinsterna är många

Tänk idrott på jobbet - vinsterna är många

KRÖNIKA. Inom idrotten är vi duktiga på att berömma varandra. Vi talar om för varandra att det är bra jobbat. Idrotten är fylld av positiv energi, vilket gör att vi får positiva känslor och att vi orkar och vill fortsätta även när det är tufft. Tänk om vi gjorde likadant på jobbet?

Kom igen nu! Det är bra! Du orkar en till. High five, och en dunk i ryggen.

Under ett träningspass får vi massor av positiva ord och handlingar östa över oss. När vi klarar ett set intervaller visar vi vår uppskattning genom en high five. Vi talar om för varandra att det är bra jobbat. Idrotten är fylld av positiv energi, vilket gör att vi får positiva känslor och att vi orkar och vill fortsätta även när det är tufft. Tänk om vi gjorde likadant på jobbet?

Till och med när jag tränar ensam säger jag; “kom igen nu, du klarar det här”, till mig själv. Jag knyter näven när jag gjort några extra bra benböj eller hopp. Att jag får fira de där segrarna gör att jag växer.

På många arbetsplatser gör vi inte så här. Ibland kanske man säger “bra gjort” till varandra, men mer än så blir det inte. När en uppgift är klar tar vi oss direkt an nästa. Även om det är ett stort projekt som gått i hamn blir det inte mer än en tårta och ett “bra jobbat allihop”.

Alla borde “tänka idrott” på arbetsplatsen. Det ska vara självklart att peppa varandra och fira segrar med en ledig eftermiddag eller en rolig aktivitet. Idrotten har länge visat vad som får människor att växa. Det är inte bara hårt arbete, det är uppmuntran och belöning också. 

För ett par år sedan jobbade jag i en organisation vars syfte är att erbjuda idrott för alla. Där tänker man väl idrott? Man kan tro det, men det var som vilket jobb som helst. Endast en person lät idrotten genomsyra vardagen på jobbet. Hon visade uppskattning, och såg till att alla var med. Jag hade turen att ha henne som närmsta chef.

Hur är det på din arbetsplats? Är det fyllt av energi, glädje och gemenskap? Får alla vara med? Vi måste uppmuntra varandra för att få organisationen att växa och bli bättre. Idrotten gör det hela tiden. Utan pepp och segrar skulle vi inte ha några eldsjälar eller världsstjärnor.

Sverige är bäst i världen på föreningsidrott, ska vi inte se till att bli bäst på att trivas på jobbet också? Skapa nöjda och glada medarbetare som vill framåt. Jag tror att det finns många vinster att hämta ut. Som att sjukskrivningar till följd av stress skulle minska, att fler skulle stanna längre på samma arbetsplats, att även den mest sura medarbetaren till slut skulle bli en gladlynt kollega, och framför allt skulle vi ha roligare på jobbet.

Kom igen. Nu kör vi!

 

sites/default/files/Erika Bergkvist.jpg

Text: Erika Bergkvist

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras