– Stockholms mest kända boulder.
Steget från att klättra inomhus till att ta sig ut och bouldra i naturen behöver inte vara svårt.
Och även om det underlättar med bil så finns det många lättillgängliga platser runt om i Stockholm. Houdiniblocket på Långholmen till exempel, ett block som funnits på boulderkartan i nästan 10 år. Houdiniblocket består av ett jätteblock som vilar på två andra block. Här finns det förhållandevis lätt klättring men även flera hårda linjer som är rejäla utmaningar. De kallas problem och finns naturligt ute i skog och mark. Den klättrare som hittar ett problem får döpa det, gradera det i rätt svårighetsgrad och registrera det på något av de forum som finns. Sedan är det upp till andra klättrare att försöka klara problemet igen och igen och igen.
Själva bouldrandet är en sport i sig, att hitta nya problem är en annan sport.
– Jag spanar efter möjliga problem när jag är ute och åker bil, promenerar eller bara är i naturen, säger Daniel Väisänen, som tillsammans med Arvid Holmgren, Hung och Thang Van Pham ofta bouldrar i Stockholmstrakten.
– Under vår och höst kan det bli fyra-fem dagar i veckan, säger Hung.
Det finns många ställen i närheten av Stockholm som är bra för bouldering, Brudberget på Ingarö till exempel som enligt gänget är det bästa stället häromkring.
– Där finns många problem på en ganska liten och lättillgänglig yta, säger Hung.
Även om det krävs lite organisation och en del uppoffring för att ta sig ut till de bra klätterställena så är det värt mödan, i jämförelse med att klättra inomhus.
– Det är vackert och fridfullt ute och en härlig känsla bara att komma ut, säger Arvid, som berättar att de ibland proppat in fyra personer och alla grejer i en pytteliten bil för att kunna ta sig ut.
Att bil underlättar är de överens om, även om det finns bra möjligheter att nå bouldering med hjälp av kommunala transportmedel. Många tränar klättring på ”klättergymen” som finns i Stockholm och nu på våren beger sig fler och fler ut i naturen, som dock kräver mer av klättraren än inomhusklättring.
Den största skillnaden mellan att bouldra inomhus och utomhus är säkerheten.
– Utomhus finns det mycket stubbar och stenar och du måste vara mycket mer noga och förutseende än om du klättrar inomhus, säger Hung.
Dessutom är allting mycket svårare utomhus.
– Du måste lära dig allting igen och vara beredd på att det kommer att göra ont i fingrarna, säger Arvid.
Ordet bouldering betyder klippblock och sker oftast på klippblock och med en crashpad, så kallad padda, på marken som skydd. Klättraren ska sedan med hjälp av bestämda rörelser ta sig upp för en linje. Klippblocken är oftast inte mer än några meter höga och till skillnad från sportklättring handlar bouldering mer om styrka och explosivitet än om uthållighet. Du behöver inte särskilt mycket prylar, en padda, ett par klätterskor och en kritpåse med krita. Dessutom är det bra med ett gäng kompisar.
– Att bouldra är mer socialt än sportklättring och alla kan vara aktiva samtidigt. Vi peppar alltid varandra och backar upp genom att stå nere och ropa till den som klättrar, säger Thang.
Efter en lång och kall vinter med mycket klättring inomhus var samtliga i gänget väldigt sugna på att komma ut och klättra. Deras första utomhusklättring i år var i påskhelgen i skånska Kjugekull, ett paradis för bouldering som är känt i klätterkretsar över hela världen.
– Våren är den bästa tiden för bouldering. Då kan solen värma samtidigt som det fortfarande kan blåsa kallt, säger Thang.
Det får inte bli för varmt eftersom fukt då gör att klippblocket blir klibbigt. Cirka 10 plusgrader och torr luft är optimalt.
Under vintern är inomhusställena som erbjuder klättring så gott som fulla. Klättercentret i Solna, där Daniel, Arvid, Hung och Thang oftast klättrar, har ungefär 250 unika besökare per dag. Som nybörjare kan det vara bra att träna en del inomhus innan man beger dig ut i naturen. Samtidigt som det finns klättrare som börjar utomhus för att sedan bege sig inåt och träna på vintern.
– Om du tränar inomhus först kommer du förmodligen att lära känna andra klättrare som du kan åka ut och klättra med. Det sociala är en viktig del, säger Arvid.