Vårt hjärta är vår viktigaste muskel att ta hand om, om vi vill leva ett långt och friskt liv. Hjärtat är ungefär lika stort som din knutna hand. Det är kroppens pump som pumpar runt blodet med näring och syre genom hela vår kropp. Vårt hjärta lever sitt eget liv, precis som hjärnan. Det ger ca 140 000 hjärtslag per dygn och kärlsystemet är ca 2 mil långt med 150 000 tunnlar som det kan bli stopp i och över 60 slussytem som styr hur blodet fördelas.
Hur systemet fungerar är beroende på hur mycket du rör på dig, vad du äter, dina gener eller hur du påverkar din kropp genom yttre faktorer.
Livsstilsrelaterade sjukdomar på grund av vällevnad har ökat dramatiskt de senaste åren. Vi rör oss mindre, stressar mer och äter fel. Följden blir ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar med för högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes.
Här är fem punkter att hålla koll på för att hålla ditt hjärta vid hälsa
Kondition
När kroppen utsätts för regelbunden konditionsträning så ökar hjärtats pumpförmåga. Hjärtat kan alltså pumpa ut mer blod per slag. Det visar sig ofta på vältränade personer som har en lägre puls, då hjärtat får ut samma mängd fast på färre antal slag.
Kolesterol
Kolesterol i blodet ger avlagringar i blodkärlens väggar som kan leda till åderförkalkning och hämmar blodets genomfart. I värsta fall leder det till att man får en blodpropp. Att minska ner på mättat fett och i stället äta omättade fetter är viktigt för att förändra kolesterolbalansen.
Insulinkänslighet
Vid en för låg insulinkänslighet kan kroppens celler inte ta upp socker och det börjar i stället att lagras i blodet. Det resulterar i att du får ett högre blodsockervärde. Socker, snabba kolhydrater, ett överskott av fruktos och kalorier samt konstant stress leder till för höga nivåer av insulin.
Blodtryck
Förhöjt blodtryck gör att hjärtat får jobba hårdare för att kunna pumpa ut blodet i kroppen. Hjärtat kan förstoras och riskerar att svikta. Nitratrika grönsaker, frukt och bär samt färska kryddor håller ditt blodtryck i schack. Salt är däremot känt som blodtryckshöjande.
Inflammation
Vid bukfetma ansamlas fettet inte bara under huden på magen. Alla inre organ som lever, njurar och bukspottkörtel bäddas in i stora mängder fett, kallat visceralt fett. Bukfettet utsöndrar kemiska signalämnen som ger upphov till inflammationer i kroppen.
Text: Alice Kleiva