Synskada och sport

Att vara ha en synskada kan kännas som ett stort handikapp. Det försvårar vardagen, du utesluts helt från vissa yrken och självförtroendet hindrar dig från att göra det du vill i livet, men det finns lösningar. Här hittar du några.

Många ger upp sina gamla träningsrutiner på grund av en synskada. Det är synd, eftersom träning och lagsporter är en viktig del av livet. Det stärker hälsan och ger tillhörighet till en grupp.

Synskada och sport

Glasögon

Om du behöver glasögon för att korrigera en stor synskada kan du köpa sportglasögon med styrka. Hos Mister Spex behöver du bara fylla i informationen i ditt optikerrecept och välja modell. Det finns glasögon anpassade för vattensporter, beach volleyboll, cykling, golf, skidor och flera andra. Glasögonen är utformade för att sitta kvar trots häftiga rörelser, skydda mot solens starkaste strålar eller vara heltäckande för att skydda mot vatten.

Kampsporter

Glasögon är inte lika säkert när det kommer till kampsporter eller sporter där du riskerar att ramla eller få slag mot ansiktet. Om glasögonen går sönder kan det skada ögonen. Här är det bättre att välja linser med rätt styrka.

Har du en stor synskada som gör det svårt att se eller ger dig problem med djupseendet, får du kämpa extra hårt för att matcha din motståndare. Redan vid första mötet är det bra att nämna ditt handikapp och förklara vad du klarar av och inte. Sedan är det upp till tränaren att utmana dina förmågor och hjälpa dig att hitta lösningar.

Sport utan synprestation

Om du inte känner dig bekväm att utföra vanliga sporter som kan kräva god syn såsom bågskytte, cykling och fotboll, kan du testa träningsformer där du inte behöver anstränga ögonen lika mycket. Det är inte alla sporter som förlitar sig på synen. Exempelvis kan du börja simma, här är det tekniken som styr och inte vad du kan se och inte.

Styrketräning är också teknikbaserat, där rätt form är mycket viktigare än om du kan se på lång avstånd eller detaljer. Gillar du inte att träna ensam finns det gott om gruppträningsaktiviteter via gymmet som du kan testa. Ställ dig längst fram, var alltså inte blyg, och följ med gruppledaren så gott du kan. Före och efter passen brukar instruktörerna finns tillgänglig för frågor, då har du chansen att ställa frågor om du missade något.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.