Svenskodlade bönor som är bra för hälsan

Svenskodlade bönor som är bra för hälsan

Nu kommer för första gången svenskodlade kidneybönor, vita och svarta bönor, som vanligtvis odlas på varmare platser utomlands. Närodlade bönor från svenska odlare har hög kvalitet och många hälsofördelar.

Näringsvärde svenskodlade bönor

Svenskodlade kidneybönor
Näringsdeklaration per 100 g/ml

Energi 1200 kJ/300 kcal
Fett 2,0 g
varav mättat fett 0,4 g
Kolhydrat 35 g
varav sockerarter 3,0 g
Fiber 21 g
Protein 23 g
Salt 0,2 g 

Svenskodlade vita bönor
Näringsdeklaration per 100 g/ml

Energi 1250 kJ/300 kcal
Fett 2,7 g
varav mättat fett 0,5 g
Kolhydrat 37 g
varav sockerarter 3,0 g
Fiber 20 g
Protein 21 g
Salt 0 g

Svenskodlade svarta bönor
Näringsdeklaration per 100 g/ml

Energi 1250 kJ/300 kcal
Fett 2,4 g
varav mättat fett 0,5 g
Kolhydrat 35 g
varav sockerarter 2,4 g
Fiber 22 g
Protein 24 g
Salt 0 g

Intresse för bönor, grön och närodlad mat fortsätter att öka i Sverige. Nu satsar Lantmännen och GoGreen på att odla bönor i samarbete med bönder i södra Sverige. Bönor är bra ur näringssynpunkt eftersom de innehåller viktiga näringsämnen som protein, långsamma kolhydrater, kostfiber samt flera vitaminer och mineraler. De svenskodlade bönorna är också bra ur ett miljöperspektiv. 

– Vi vill inspirera fler att äta och laga mat med bönor, och gärna svenskodlade. Bönor är nyttigt och en variationsrik proteinkälla som är gott i allt från sallader till grytor. Vår förhoppning är att fler ska upptäcka dessa goda bönor, så att bönderna kan satsa ännu mer på att odla dem i Sverige och att fler därmed kan äta närodlat, säger Kristina Hammerö, marknads- och utvecklingschef på GoGreen. 

Klimatsmarta recept
Kockarna Carina och Ulrika Brydling har nu tagit fram nya recept med spännande smakkombinationer med kidneybönorna, och de svarta och vita bönorna från södra Sverige. Utgångspunkten för systrarna var att göra annorlunda och klimatsmarta recept med svenska råvaror som grund. För hälsomedvetna har Brydling bland annat tagit fram en energibar med skånska svarta bönor och en bärsmoothie med mixade vita bönor från Öland, i vilken man inte behöver använda ingredienser som mejeriprodukter, avokado eller banan. 

– Vi satsar på utveckling och innovation, därför är vi nu först med svenskodlade kidneybönor, vita och svarta bönor. De lokala odlarna är stolta över bönorna och har ett genuint engagemang. Det behövs då bönorna är ömtåliga. Det går inte att så dem förrän slutet av maj eftersom de är frostkänsliga. I september är det dags att skörda, men det ska gärna vara en varm och solig sommar för att de riktigt ska trivas. Redan nu i augusti finns svenskodlade bönor från förra årets skörd i vanliga livsmedelsbutiker i hela landet, säger Kristina Hammerö, marknads- och utvecklingschef på GoGreen. 

Svenskodlade bönor gör det möjligt ställa krav på bra kvalitet och ger bättre kontroll av hela processen från jord till bord. Bönorna från GoGreen har en spårbarhet med exakt ursprung och på paketens syns det var någonstans gården ligger där de odlats. Kidneybönor och vita bönor kommer från Öland och svarta bönor från Skåne. Sedan tidigare har GoGreen haft två svenskodlade baljväxter, gula ärter från Östergötland och bruna bönor som odlas på Öland. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.