Svenska världsnyheten: Reflex på spray

Svenska världsnyheten: Reflex på spray

Reflexer är världens billigaste livförsäkring. Ändå låter 70 procent bli att använda dem. Kanske av lathet, kanske för att de tycker ett dinglande reflex är fult och i vägen. Det här blev en affärsidé för det svenska startupbolaget TrackInvent som vill ljussätta mörkret. Än så länge har de lyst upp 25 länder och deras produkt, Albedo100 Reflective Spray, blev utnämnd till en av världens bästa innovationer förra året.

– Den bästa reflexen är den som faktisk används. Det är på tok för lite att bara en av fem personer går med reflex i stan. Vuxna är mycket sämre än barn på att bära reflex. Då är det fantastiskt bra att använda sprayet, som syns bara när det är mörkt och lyses på, säger Anders Wellving på TrackInvent.

Lysande renhorn
Sprayen finns både för textilier och för permanent sprayning – förslagsvis på postlådan, stenar vid uppfarten eller – den stora uppstickaren – renhorn. TrackInvent har ett samarbete med finska renförbundet där de sprayar hornen för att förebygga viltrelaterade trafikolyckor. De samlar in renarna två gånger om året och sprayar hornen med den permanenta sprayen.

Upplysningstiden är nu, för renarna i Finland.

Reflexiviteten på textilsprayet försvinner först när det sprayade plagget tvättas, eller om det fysikaliskt nöts bort. Extra fiffigt är det att spraya löparskorna. Då syns man tydligt för bilisterna och det blir även en festlig effekt i kvällsmörkret. Du kan enkelt kolla reflektionen genom att ta ett foto med blixt, till exempel med din mobilkamera, och komplettera med mer spray om den nötts bort efter ett tag. 

– Många som cyklar har på sig reflexväst för att synas. Har man dessutom på sig en ryggsäck försvinner reflexen bakåt. Då är det perfekt att spraya in ryggsäcken, tipsar Anders Wellving vidare.

Spraya i mönster
Till barnen kan det vara kul att spraya in ett mönster – kanske blir det en överraskning för barnet att se en kattsilhuett när mörkret faller på. Eller ett hjärta på din kärastes jackrygg? Låt kreativiteten komma till utlopp. 

Visa att du älskar ditt barn med ett hjärta på ryggen.

Eller varför inte spraya däcken på din cykel, barnvagnen, eller som på vissa platser i Sverige – löparslingan i skogen. Använder du pannlampa så ser du reflektionen och kan följa slingan.

Se till att luften flödar
När du sprayar in det du vill lysa upp är det viktigt att se till att ventilationen är god, eftersom det precis som andra sprayprodukter är en aerosol produkt och därför innehåller gas. Skaka flaskan noga och håll ungefär 30 centimeters avstånd så har du ditt på det torra. 

Hästen vill också synas i vintermörkret.

Går du svartklädd syns du på 25 meters avstånd. Har du ett reflex syns du på 125 meters avstånd – med halvljusen på. Det säger sig själv vad det innebär för bromssträckan om olyckan närmar sig. Generellt är det bättre att ha reflexen lägre ner, och runt hand och fotled för att lättare kunna läsa av att ”här går en människa”. Kom ihåg: Man kan aldrig synas för mycket!

Text: Julia Kimell
Bilder: Press
Läs mer om produkten och se den flashiga filmen här.


Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras