Svenska damlandslaget på längdskidor, starkare än någonsin

längdskidåkning

Under årets världscupssäsong har Svenska längdlandslaget visat upp sig från sin allra bästa sida. Vill man följa dem så kan man se längdskidor tv här. Svenska skidlandslaget har dominerat under hela vintern och inom samtliga discipliner. Svensk skidåknings stora affischnamn på damsidan under de senaste 14 åren har varit Charlotte Kalla. Hon slog igenom med dunder och brak med bragden i Val di Fiemme, Italien där hon gjorde den makalösa klättringen uppför den avslutande backen och därmed slutade med totalsegern som första svenska någonsin i Tour de Ski. 

I och med detta var en ny svensk stjärna född och de efterföljande åren har Charlotte Kalle bland annat vunnit OS guld i 10 km fristil i Vancouver 2010 samt 15 km skiathlon i Pyeongchang OS 2018. De senate åren har Charlotte kämpat för att hitta tillbaka till formen och blev efter en stigande formkurva och ett par hyggliga resultat i slutet av världscupen tillslut uttagen till Vinter OS i Bejing nu 2022. 

Men oavsett hennes framgånger i årets vinter OS så är Charlottes kanske viktigaste arv, det laget hon lämnar efter sig. Hon har under så många år varit den stora förebilden för en hel generation skidåkerskor, och de är dessa som nu står redo att ta över stafettpinnen och erövra världen. 

FOTO: Bildbyrån / SKI TEAM SWE XC

Under säsongen har vi sett fantastiska prestationer av tjejerna där Sverige i dagsläget rankas som världens bästa längdlandslag, med Frida Karlsson som ledare av världscupen i distans, före både Therese Johaug och Heidi Weng, samt Maja Dahlqvist som ledare av världscupen i sprint.

Nu stundar en paus i världscupen för att hela världens blickar under ca 2 veckor ska få vändas mot det 24:e Olympiska vinterspelen i Bejing. I och med detta är Bejing den första staden som genom historien som har arrangerat både ett sommar och ett vinterOS. Detta är förövrigt någonting som även vår svenska huvudstad Stockholm med jämna mellanrum försöker sig på i och med att man ansökt om att få arrangera vinter OS vid ett par tillfällen under senare period, och även har stått värd för SommarOS. 

Under dessa dagar så ska vårt Svenska längdlandslag få chansen att mäta sig mot de allra bästa, i de tävlingar som anses som det finaste man kan vinna inom både svensk och internationell längdskidåkning. Svenska truppen som är uttagen är Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Emma Ribom och Jonna Sundling.

FOTO: Bildbyrån / SKI TEAM SWE XC

Under veckorna så gör man upp i totalt 6 olika lopp, här väntar: 

  • Skiathlon på 15 km
  • Sprint fristil
  • 10 km klassisk stil 
  • Stafetten
  • Sprintstafetten 
  • 30 km klassisk stil 

Vill man se fortsättningen på världscupen efter de Olympiska spelen så återstår 4 deltävlingar. Första stoppet helgen efter OS är i finländska Lahtis, den 26-27 februari, för att sedan gå vidare till klassiska Holmenkollen i Norge helgen den 3:e mars. Helgen efter det kommer världscupen hem till Sverige och Falun den 11-13 mars för att sedan avslutas i Tyumen, Ryssland den 18-20 mars. 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.