Fira svampens dag med kantarellsoppa och svampgratinerad torsk

kantarell_torsk
3 från 1 röst
Gå till recept Skriv ut receptet

Vår vackra höst är här och 7 september – svampens dag. Fira med en läcker kantarellsoppa och lyxig svampgratinerad torsk. Recepten hittar du här.

Lagom tills våra svenska skogar fylls av ätbart guld i form av kantareller infaller Svampens dag 1 september. Perfekt tillfälle att njua av en krämig kantarellsoppa till förrätt och smakrik torskrätt med citron, bacon och kantareller.

Svampens dag – fira med kantarellsoppa och svampgratinerad torsk

kantarellsoppa_anna-1024x819 - kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st shalottenlökar
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt (smaka av)
  • 2 krm vitpeppar (smaka av)
  • 3 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
  3. Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
  4. Strö över mjölet och rör om.
  5. Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
  6. Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
  7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
  8. Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller. Servera gärna brödkrutonger till. Smaklig måltid!

kantarell_torsk - kantarellsoppa

Torsk med citron, bacon och kantareller

Ingredienser, 4 portioner:

  • 800 g torsk (2 st fiskblock)
  • 1/2 baket bakon
  • 200 g kantareller
  • 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
  • ca 3 msk färskpressad cironsaft
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
  3. Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
  4. Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
  5. Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!
kantarell_torsk
Print Pin
3 från 1 röst

Svampens dag – fira med kantarellsoppa och svampgratinerad torsk

Måltid Förrätt, Lunch, Middag
Tag bacon, fish, fisk, kantarell, Kantarellsoppa, Lunch, middag, middagstips, recept kantarellsoppa, soppa, sopplunch, soppmiddag, svamp, svampens dag, svampensdag, svampsoppa, torsk
KCAL/Portion 400-499

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

Inga kommentarer
3 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.