Susanne blev starkare och 16 år yngre när hon började träna

Susanne blev starkare och 16 år yngre när hon började träna

Januari är en månad då många kommer till insikt om hur de vill leva sina liv. En av dem är 77-åriga Susanne Ulfsäter som såg en annons från Stadionkliniken som skulle förändra hennes sätt att se på sig själv och sin kropp.

Om Stadionkliniken

Stadionkliniken finns medicin, rehab, träning och hälsa  allt som behövs för att nå sina personliga mål inom motion, livsstil, hälsa, träning och idrott.

Hon började ett tolvveckors styrke- och viktnedgångsprogram där hon nästintill hade en  personlig tränare.

Det visade sig att det var bara jag och en 87-årig dam som hade anmält oss. Vi fick testa vad vi gick för, de mätte muskelstyrka, vägde och mötte. Det var roligt att få nästan maximal uppmärksamhet, säger hon. 

Det ingår även kostrådgivning i programmet men det är upp till var och en att göra som de vill. Med örtkännaren och författaren Lisen Sundgren som dotter, och surdegsbagare som söner hittar hon gott om inspiration inom familjen. Varje morgon försöker hon dock följa rådet om att dricka en halv liter ljummet citronvatten.


Yoga blev till styrka

Susanne har alltid rört på sig, men styrkemässigt kände hon att det fanns mer att jobba på. Innan i år var det mest yoga och lugna promenader ute på Lidingö. Nu känner hon sig mycket starkare och är enligt mätningar 16 år yngre i kroppen än hennes faktiska ålder.

Vi har konstaterat att jag låg bra till redan innan, men 10 år har jag kapat ytterligare sedan jag började i vintras. Det är en sådan glädje i att träna med andra, jag måste ha någon som säger åt mig vad jag ska göra. Jag gör ingenting annars och det funkar inte riktigt heller om jag ska gå till öppna klasser, som inte kräver samma press på att faktiskt dyka upp. Det här är så pass dyrt att jag måste gå av ren snålhet, säger hon med ett skratt, nöjd över att investera i sig själv.

När musklerna tajtas till blir det förstås lättare att komma i kläder som varit trånga förut, så även för Susanne som blev så inspirerad av kroppsförändringen att hon bestämde sig för att gå en kurs till med cirkelträning som brukar kunna vara uppbyggda av 30-sekundersövninar med 10 sekunders vila emellan, och många varv på det.

Ja, det går ju inte att sluta när det känns så bra, säger hon. Nu lyfter jag mina barnbarn och mår bättre. Jag har artros i ryggen vilket gör att jag inte kan böja sig ordentligt. Det har blivit bättre nu.

Mångsidigt

Förutom styrkepassen två gånger i veckan går hon på yoga och qigong. Och det finns en övning hon är lite extra bra på, som får både reportern och Lillemor Hellkvist på Stadionkliniken att haja till.

Jag kan stå i plankan i tre minuter. Min tränare brukar lägga en tiokilosvikt på ryggen, säger hon lugnt.

Och hon vet vad hon gör. Hon är gammal naprapat, och är inte sen på att säga till om något känns fel. Som när hon var på massage för inte så länge sedan, och bad massören lägga sig på bänken för att hon skulle visa hur man ska trycka för bäst effekt.


För in i vardagen

Hon har även ett grymt tips för hur man analyserar träningsresultaten.
Jag har börjat skriva upp hur jag känner mig nu, och hur det känns efteråt. Det är viktigt att reflektera över skillnaden för att veta att jag går åt rätt håll.

Och de i hennes omgivning blir inspirerade. Hon har fått med sig en dam från huset på träningspassen.

Snart ska jag fortsätta med fördjupningskurs. Även om jag är naprapat är det saker jag inte tänkt på innan. När jag är ute på promenad nu tänker jag hur jag ska integrera mina lår på bästa sätt.

Text och bild: Julia Kimell

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras