Surfing i USA

Surfing i USA

En kvarts bilfärd norr om den mexikanska gränsen ligger Kaliforniens mesta surfparadis: San Diego. Det var här sporten introducerades för det amerikanska fastlandet och dessutom har staden västkustens varmaste vatten.

Många timmar innan stranden befolkas av soldyrkande badkrukor, när morgonrodnaden löser av stjärnorna och luften intill sanden ännu inte dallrar av hetta – då är havet deras. På håll ser de ut som guppande sjöfåglar, men när man kommer närmare träder konturerna av blanka våtdräkter fram.

Brädan under dem rör sig med vattnet i väntan på en våg värd att rida. För surfarna är det salta vattnet ett andra hem. Ben Callaghan har bara sovit ett par timmar sedan han slutade jobbet som dansande bartender. Vid nio börjar han sitt andra arbete i surfshopen där han är instruktör och materialuthyrare. Tiden däremellan är dygnets höjdpunkt.
– Det är en fantastisk känsla att börja dagen med det jag älskar mest: att surfa. Okej, jag sover minimalt, men det kompenserar jag med att dricka mycket kaffe!

De riktigt inbitna surfarna lägger upp allt, jobb och fritid, kring surfingen. Surfing är inte bara en sport eller en livsstil, det är ett liv, förklarar Ben entusiastiskt. Ben kom hit till San Diego för tre år sedan, ”eftersom bra vågor i Alabama bara uppstår i samband med orkaner”. Han har surfat i 22 år, sedan han var fem, och allting började med att han såg filmen North Shore. Trots att Ben har surfat så länge han kan minnas tycker han sig ha mycket kvar att lära.
– Surfing är en av de svåraste sporterna som finns, man blir aldrig fullärd! Det enda sättet att bli bättre är att plocka våg efter våg och lära sig något av varje, menar han.

Blodad tand
De vitskummande vågkammarna slukar allt i sin väg. Kyle Fuhrman från Arkansas och Chris Sheffer från New York paddlar sig målmedvetet längre och längre ut från stranden. De har aldrig surfat förut men verkar redan ha fått blodad tand för sporten. Bokstavligt talat. Kyle bet sig i läppen då han skulle ställa sig upp och rida med vågen in.
– Det är smällar man får ta! ropar han glatt genom bruset och jobbar sig envist upp på brädan igen.
Ben Crawford arbetar som surflärare tillsammans med Ben Callaghan på Pacific Beach Surf Shop. Han springer fram och tillbaka i det midjehöga vattnet och coachar gröngölingarna. Ben är ursprungligen från Nevada, men har varit här i San Diego och surfat sedan barnsben.
– San Diego är unikt, här finns alla typer av vågor. Dessutom är vågkvalitén och variationen bättre här än på andra ställen. Vi har revvågor, klippvågor, strandvågor och ofta riktigt stora vågor, säger Ben Crawford stolt och tillägger: man kan alltid surfa här, San Diego har Kaliforniens varmaste vatten eftersom det ligger som i en bubbla – både norrut och söderut är vattnet kallare.

Psykningar förekommer
Då allt begav sig ansågs surfare vara outsiders och inom sporten uppstod ofta gängbildningar. Än idag existerar en hierarki där lokalinvånarna anser sig ha förtur till vågorna på ”sina stränder”, berättar Ben Callaghan och ger några exempel på hur man som nykomling hålls i schack:
– Du blir utskriken och utstirrad, psykad helt enkelt. Då vågorna är riktigt bra blir konkurrensen stenhård och vissa tar sporten på liv och död…
För att smälta in i surfkulturen krävs kunskaper om en del oskrivna regler.
– Att lära sig att surfa är som att ta körkort, det krävs teori innan man ger sig ut på vågorna, säger Ben fyndigt och syftar på havets trafikregler (se faktaruta). Underifrån och ur ett hajperspektiv ser de ut som sälar, men när man kommer närmare ser man att nakna fötter och händer paddlar brädan ut till havs.
Surfing är inte en sport eller en livsstil, det är ett liv.

Surfskola
1: Tåspetsarna mot den bakre kanten.
2: Ta tag där brädan är som bredast och lyft överkroppen.
3: Skjut ifrån…
4: … och hoppa upp, sedan…
5: … ställ dig upp, balansera och njut av åkturen in mot land.

Fakta
Surfing är möjligen världens äldsta sport. Polynesiska fiskare använde sig av ”surfbrädor” redan för 2000 år sedan för att komma ut en bit i vattnet, dit fi sken fanns. De insåg under arbetets gång att det dessutom var roligt och så föddes sporten. Surfi ng introducerades till Kalifornien och det amerikanska fastlandet av den hawaiinesiska simmaren ”The Big Kahuna” i början av 1910-talet. Det går att surfa året runt i San Diego och vilken tid på året som passar bäst beror på nivån. Nybörjarnas högsäsong sträcker sig över juni, juli och augusti, eftersom de månaderna bjuder på långa och varma dagar med varmt vatten och mycket sol. De mer erfarnas högsäsong är mellan oktober och februari, eftersom vädervariationerna under den perioden genererar större vågor.
På www.surfline.com finns The Bills of Rights and Lefts, som är en lista över sportens vett och etikett samt ”trafikregler”. Bräddelarnas olika namn: Högst upp: näsa Längst ner: svans Mitten: däck Sidorna: handtag Mittskenan: stringer (fungerar som ryggrad)

Text: Nicole Kling

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras