Surdegsfoccacia med medelhavstopping

Surdegsfoccacia med medelhavstopping

Goda och enkla foccacialängder som är perfekta att servera vid en buffé eller till en mustig soppa. Variera toppingen efter eget smak och tycke!

Surdegsfoccacia med medelhavstopping

4 st längder

Ingredienser:

150 g Bagarens Surdeg Vete*

½ paket KronJäst för matbröd, färsk

5 dl vatten, kallt

13,5 dl vetemjöl special

2 ½ tsk salt

1 ½ msk oliv- eller rapsolja

Topping:

oliver

salami

soltorkade tomater

mozzarella

oregano

Gör såhär: Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, cirka 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. 

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i fyra bitar och kavla eller tryck ut till längder.  Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa cirka en timme. Sätt ugnen på 240 grader i lagom tid innan gräddningen. Lägg på oliver, ost och den topping du vill ha. Ringla över olivolja och strö över lite örter. Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, cirka 10-12 min. Låt svalna på galler.

* Bagarens Surdeg från KronJäst är ett smidigt alternativ för dig som vill göra surdegsbaket enklare och mer spontant. Nu tar det bara 4 timmar från tanke till färdigt, hembakat surdegsbröd. Blanda bara med jäst, vatten, mjöl, olja och salt.

Bagarens Surdeg finns både som flytande i mejerikylen och torkad på bakhyllan med smakvarianterna råg och vete. Skillnaden mellan råg och vete är att den sistnämnda är något mer mild i smaken. Grundrecept, som man själv kan variera, finns på förpackningen. Läs mer här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras