Goda och enkla foccacialängder som är perfekta att servera vid en buffé eller till en mustig soppa. Variera toppingen efter eget smak och tycke!
Surdegsfoccacia med medelhavstopping
4 st längder
Ingredienser:
150 g Bagarens Surdeg Vete*
½ paket KronJäst för matbröd, färsk
5 dl vatten, kallt
13,5 dl vetemjöl special
2 ½ tsk salt
1 ½ msk oliv- eller rapsolja
Topping:
oliver
salami
soltorkade tomater
mozzarella
oregano
Gör såhär: Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, cirka 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i fyra bitar och kavla eller tryck ut till längder. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa cirka en timme. Sätt ugnen på 240 grader i lagom tid innan gräddningen. Lägg på oliver, ost och den topping du vill ha. Ringla över olivolja och strö över lite örter. Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, cirka 10-12 min. Låt svalna på galler.
* Bagarens Surdeg från KronJäst är ett smidigt alternativ för dig som vill göra surdegsbaket enklare och mer spontant. Nu tar det bara 4 timmar från tanke till färdigt, hembakat surdegsbröd. Blanda bara med jäst, vatten, mjöl, olja och salt.
Bagarens Surdeg finns både som flytande i mejerikylen och torkad på bakhyllan med smakvarianterna råg och vete. Skillnaden mellan råg och vete är att den sistnämnda är något mer mild i smaken. Grundrecept, som man själv kan variera, finns på förpackningen. Läs mer här.