I höstkyla och halloween-tider – vad passar bättre än en värmande pumpasoppa? Istället för att kasta bort pumpaköttet när du gör dina lyktor, prova vårt goda veganska recept.
Pumpasoppa
Ingredienser:
- 1 liten pumpa
- 3 potatisar
- 1 gul lök
- 2,5 dl växtbaserad matgrädde
- 1 l vatten
- 1 dl vitt vin
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- harissakrydda
- köftekrydda
- chilikrydda
- paprikakrydda
- kanel
- matfett (olja eller smör)
Gör så här:
- Skala pumpan och ta bort kärnorna.
- Skala potatisen och skär upp pumpan och potatis i centimetertjocka bitar.
- Skala och hacka löken. Fräs allt i matfett i en stor kastrull. Pumpan kan gärna få färg, då den kommer fram i smak.
- Krydda och häll på vinet. Häll sedan på grädden och låt koka upp. Tillsätt resten av vätskan.
- Låt puttra tills potatisen och pumpan är helt mjuk.
- Mixa soppan slät. Tillsätt mer vätska om du vill ha tunnare soppa.
Tips när det gäller kryddningen: smaka, krydda, smaka, krydda. Köftekrydda ger en härlig blandning av salt, paprika, lök, vitlök, timjan, svartpeppar, muskotnöt, kryddnejlika och ingefära.