Sugen på godis? Här har du ett nyttigare alternativ

Sugen på godis? Här har du ett nyttigare alternativ

GODA FRUKTREMMAR! Det har funnits ett tag inom rawfoodförespråkarna, men har blivit mer och mer uppmärksammat av vi andra non rawfood-ätare. Varför det? Jo, för att det är ett sådan perfekt lösning till ditt godissug. Visst, du purear ner frukt och bär, det ger mer ”energiutlösning” i kroppen. Men det är till skillnad mot vanligt godis bara proppat med frukterna och bärens naturliga socker och med alla deras nyttigheter. Eftersom du torkar dessa i låg värme under lång tid kommer det att försvinna minimalt med näringsämnen, vilket är ett enormt plus, tycker vi.

 

Att äta fruktremmar till fredagsmyset, eller lördagsgodiset är därför en utmärkt idé. Att dessutom exprimentera med att blanda i ekologiskt lakritspulver till en ”laktrisrem”, eller lite pepparmyntolja i en annan remsmet för ”polkarem” är bara att göra efter eget tycke och smak. Låt dadlarna utgöra din bas och gå efter dina egna smaklökar på resterande ingredienser. Var kreativ och blanda i det du vill att dina remmar ska smaka!

 

Här nedan kommer några recept på tre olika fruktremmar som vi just nu har på torkning i vår ugn, men som du ser, det går lätt att byta ut frukter och bär som man vill. Är du osäker, googla på fruktremmar och du kommer att få mängder med träffar, bara att välja och vraka.

 

INGREDIENSER FRUKTREMMAR


Hallon-/banan-remmar

225 g hallon

1 banan

10 dadlar


Mango-/ananas-remmar

1 mango

1 liten ananas

10 st dadlar


Blåbär/körsbärs-remmar

225 g blåbär

1,5 dl körsbärssås (finns i liten kartong (eko) och osockrad att köpa på välsorterade affärer, annars är det bara att vänta till höstens skörd).

1 banan

5 dadlar


Gör så här

Mixa alla ingredienser till en slät smet och häll sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper. Om ni inte vill ha med fröna från bären är det bara att passera bären igenom en sil innan de blandas ihop med resten av ingredienserna. Bred ut smeten i ett jämt lager och torka i ugnen på 50 grader i åtta till tio timmar.

 

Klipp eller skär sedan ut remmar och förvara i lufttät burk, gärna rostfri. Sedan är det bara att ta fram vid godismyset med gott samvete! Precis som vi ska göra på lördag.

 
Text: Redaktionen
Bild: Fruktremsbilden är från @ylvasbakverkstad, Ylva konditor

Sugen på godis? Här har du ett nyttigare alternativ
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Sugen på godis? Här har du ett nyttigare alternativ

Tag Godis, hälsosammare alternativ, nyttigt, remmar
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg