Styrketräningen som ger snabbast resultat

Styrketräningen som ger snabbast resultat

Många som styrketränar i dag lägger stort fokus på koncentrisk träning, men allt mer forskning visar att negativ träning är det effektivaste sättet för att bygga muskler och komma i form.

Fakta: Negativ träning

Under en styrkeövning kan musklerna arbeta på tre sätt: koncentriskt, statiskt och excentriskt. Excentrisk träning kallas även för negativ träning och är motsatsen till koncentrisk träning, vilket även kallas för positiv träning. I den positiva träningsfasen höjs vikten medan den sänks i den negativa fasen. 

Negativ träning har många fördelar. Musklerna kan arbeta med betydligt högre belastning excentriskt än koncentriskt och en tyngre last innebär också effektivare träning med snabbare resultat. För att förbättra muskelstyrkan överbelastar du muskeln och om den excentriska lasten är större tröttar du ut muskeln snabbare. Excentrisk träning kräver mindre syre än koncentrisk vilket påfrestar hjärtat mindre men ökar blodtrycket. 

Läs mer: X-forcenegative.se

Under en styrkeövning kan musklerna arbeta på tre sätt: koncentriskt, statiskt och excentriskt. Excentrisk träning kallas även för negativ träning och är motsatsen till koncentrisk träning, vilket även kallas för positiv träning. I den positiva träningsfasen höjs vikten medan den sänks i den negativa fasen.
                  – Aktuell forskning visar att negativ träning är det mest effektiva sättet att snabbt förbättra muskelstyrka och muskeltillväxt. Det ger även bättre resultat när det gäller utveckling av senor, ligament, ledytor och skelett, samtidigt som fettförbränningen ökar. Detta beror på att musklerna kan arbeta med 40 procent högre belastning när de arbetar excentriskt än koncentriskt. Större belastning innebär effektivare träning och snabbare resultat, säger Mats Thulin, vd, X-Force AB.

Så tränar du för bästa resultat

Även om excentrisk träning är den mest effektiva träningen är de flesta forskare överrens om att en kombination av koncentrisk, statisk och excentrisk träning är bäst. Tidigare har ingen lyckats konstruera träningsmaskiner som uppfyller dessa krav, men nu har Mats Thulin utvecklat X-Force, maskinerna där du tränar i alla faser. Produktionen sker i Lidköping och har gjort succé både i USA och på gymanläggningarna X-Force i Lidköping och Norrköping. Nu har kedjan öppnat upp den första anläggningen i Stockholm.
                  – X-Force maskinerna har en unik konstruktion där viktmagasinet lutar 45 grader i den positiva träningsfasen, vilket ger 40 procent tyngre negativ belastning. Konceptet bygger på att du ska köra igenom hela kroppen under ett pass, där varje träningstillfälle tar cirka 30 minuter. Med X-Force tränar du ett set, 6-12 repetitioner i 6-9 maskiner, säger Mats Thulin.

Ett pass i veckan räcker

Varje repetition i maskinerna ska utföras med kontrollerad rörelse och i bestämd hastighet. Vid den koncentriska fasen lyfter du vikten i tre sekunder, därefter håller du i en sekund vilket är den statiska fasen, sedan sänker du vikten under fem sekunder – och det är här du arbetar negativt och får störst effekt och bäst resultat av din träning.
                  – X-Force passar alla åldrar och både nybörjare och elitmotionärer. Om man tränar på rätt sätt orkar man bara köra ett pass i veckan. Musklerna måste återhämta sig i minst fem dagar innan nästa träningspass i maskinerna. Att träna på det här sättet är det ultimata för dem som vill ha snabba resultat utan att lägga en stor del av sin fritid på gym. Dessutom är det skonsamt för kroppen och skaderisken är mycket liten, forstätter Aysan Shekastehband, personlig tränare på X-Force i Stockholm.

Mer än bara träning
Förutom att X-Force erbjuder träningsmaskiner med fokus på negativ träning, finns konditionsmaskiner, fria vikter samt en gruppträningssal. Känslan av att träna på X-Force är lika viktig som att träningen ska vara effektiv och ge snabba resultat.
                  – Vi vill att det ska vara avkopplande att komma hit. I vår lounge kan man sätta sig och koppla av och inom kort kommer vår spaavdelning med bastu och pool stå klart, avslutar Anita Carlman, platschef på X-Force i Stockholm.

Läs mer om anläggningen: X-forcenegative.se


Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.