Styrkeövningen alla borde utföra på gymmet

Styrkeövningen alla borde utföra på gymmet

Det finns tusentals träningsövningar du kan utföra på gymmet. Vilka du väljer att utföra beror givetvis på vilket mål du har med din träning och vilka förutsättningar du har. Däremot finns det en ”övning” samtliga som lyfter vikter bör utföra. Övningen gör dig inte bara starkare, den visar även att du respekterar andra på gymmet – inte minst personalen.

Vem har inte kommit till en överladdad benpress där det känns som samtliga av gymmets 25 kilos vikter hänger? Och så ville man enbart köra på en tredjedel av dessa vikter som hänger där så ”fint”. Hen i fråga som är sådär stark, borde väl kunna vara stark nog att även hänga tillbaka vikterna där de hör hemma? Så, med glimten i ögat vill vi därför presentera övningen som inte bara gör dig stark, utan som även kommer generera pluspoäng hos både gymbesökare och personalen – ”Tillbaka med vikten”.

Den här övningen aktiverar många muskelgrupper, inte minst bål och armar. Att vara stark i bålen har du stor nytta av i det vardagliga livet, dessutom förbättrar det din hållning. Bara en sådan sak gör det väl värt att lyfta tillbaka sina vikter? All träning är bra träning – så länge den utförs med rätt teknik, right?

Att tänka på: Aktivera bålen för att få en stabil hållning. Lyfter du vikter från en låg position ska du lyfta med benen och inte med en böjd rygg. Tänk en djup squat såvida du inte vill göra ett lätt marklyft.

Utförande: Dra ner skuldrorna och tag ett djupt andetag. Spänn bålen och fatta tag i viktplattan. Dra av den från stången/maskinen. Bär viktplattan till viktstället där du placerar den fint.

Avancera övningen: Sortera viktplattorna efter färg och vikt när du sätter tillbaka dem. Är du för trött eller är aningen färgblind? Be om hjälp i receptionen på ditt gym.

 

Ordning och reda – med det sagt önskar vi dig en fin fredag!

 

Foto: Nils Jakobsson

Text: Hanna Larsson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.