Stressad över lån och dålig ekonomi? Skapa överblick med en budget

Det är allt fler idag som upplever stress och de kan ofta relateras till att man ligger och grubblar över olika saker när man ska sova. Det gör ofta att man kanske inte får den sömnen som man behöver vilket påverkar hela vardagen. Om du blir stressad över din ekonomin och har svårt att göra en bedömning över hur bra eller dålig situation du befinner dig i rent ekonomiskt, så kan en budget vara räddaren i nöden.

Stress kan relateras till ekonomin

Det är inget som tvivlar på att det är dåligt med stress. Allt fler läkare brukar prata om att stress är dåligt och att man ska göra va man kan för att undvika att bli stressad så mycket som möjligt. Men stressen kommer många gånger eftersom man går och grubblar på saker som man inte alltid är så bra exempelvis ekonomin. Att undvika att bli stressad över sin ekonomin är bra och vi komme här gett ett bra exempel på hur du kan göra en budget som kan hjälpa. Om man har mycket utgifter och ligger i minus kan ett lån vara en lösning, man kan låna utan inkomst med Loanscouter.

Men i det långa loppet är en budget alltid bra oavsett om du har mycket skulder eller ej. En budget ger dig nämligen inte bara överblick över dina inkomst och utgifter den kan också ge dig en tydlig bild över hur din ekonomi faktiskt är och inte minst hur den kommit att bli. Men en budget är det ofta väldigt enkelt att se hur ekonomin kommer att utveckla sig. Det är positivt för både dig och din plånbok. När man har bra koll på ekonomin kan man sålunda också undvika att göra en massa felaktiga köp som i slutända inte är bra för plånboken.

Lån och sparande ska också med i budgeten

När man gör en budget började man ofta med att ta ett papper där gör två kolumner. Den ena är plus sidan och den andra är minus sidan. Givetvis är det plus sidan som representerar alla de pengar som kommer in i din ekonomin. Det är inte bara lönen från ditt arbete utan även bidrag såsom barnbidrag och andra saker som ett lån exempelvis. Lån är lite speciella för ett lån ska stå både på plus och minus sidan.

Använd budgeten om du ska låna pengar

Pengarna du får i handen när du tar ett lån går ju inte på plus sidan direkt även om det är ett lån på många tusen kronor eller bara på några hundra. Och sedan på minus sidan skriver du självklart upp den utgiftet du får sen när du ska börja betala av på lånet. Du kan med fördel göra en tidslinje så kan du sedan skriva upp olika utgifter och inkomster under hela året. Vissa räkningar kommer ju bara var tredje månad och liknande. Samma saker gäller lånen. Om du tar ett lån i april kan du skriva upp alla pengar som du får in i din ekonomi då.

När du börjar betala av på det lånet, men först senare eventuellt, så skriver du upp den utgiften då. På det viset får du en god överblick över vad som kommer in och vad som kommer ut ur din plånbok och på ditt bankkonto. Eftersom mycket av en kommun idag faktiskt är digital. Men är du klar sedan när du har skrivit upp alla utgifter och inkomster och ställt upp dessa i ett snyggt diagram? Nej självklart inte för det är nu du ska använda din budget för att spara pengar. 

Genom att titta på alla dina utgifter kan du se var dina stora kostnader ligger och inte minst om du gör en massa små köp. Dessa utgifter tänker du kanske inte över annars, men när du blir medveten om dessa kan du enkelt få bort dem. 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.