Stress ökar bruket av antibiotika

Stress ökar bruket av antibiotika

Att vi vill tillfriskna så snabbt som möjligt och inte har tid att vara sjukskriva gör att vi använder mer och mer antibiotika.

Smittslyddsinstitutet vill att folk ska ta sig tid att vara sjuka. Anledningen är den ökande trenden med kortare sjukskrivningar och att många, särskilt i storstäderna, hellre tar pencillin för atttillfriskna snabbt än stannar hemma och kurerar sig.

Infektionsläkaren Johan Struwe vill dock varna för att antibiotikan egentligen inte förskyndar tillfriskningsprocessen.
– Oavsett om infektionen beror på virus eller bakterier går det inte att göra någon tidsvinst med antibiotika så länge det handlar om en vanlig luftvägsinfektion, slår Johan Struwe fast och hänvisar till ett flertal vetenskapliga studier.

Vanliga bakteriella infektioner som halsfluss eller en okomplicerad öroninflammation tar till exempel cirka en vecka att läka ut medan en bihåleinflammation kan ta lite längre tid. Att antibiotika skulle skynda på det hela är alltså en myt.

Men användningar av för mycket pencillin kan sitället ge andra betydligt allvarligasre biverkningar, exempelvis allergier och påverkningar på tarmslemhinnan. Men det han är mest rädd för är utvecklingen av bakterier som är resistenta mot antibiotika. I sådana fall kan en betydligt allvarligare sjukdom, som exempelvis blodförgiftning i ett senare skede inte botas med antibiotika.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras