Stort test av löparskor

Stort test av löparskor

Läs SportHälsas stora test av löparskor.

Skor som passar de som springer milen på 45 minuter och uppåt

1. Asics Gel Excell 33: En neutral och väldämpad sko. Modellen har utformats för att fungera tillsammans med foten och stödja de naturliga rörelserna genom hela steget. Den lägre, mer flexibla, mellansulan ger en naturligare känsla. Skon har en gel-kudde både under hälen och under framfoten. Hälkappan har Asics så kallade Heel Clutch system som ger ett mjukt och säkert grepp runt hälen.
SportHälsas kommentar: Gel-kuddarna ger en riktigt mjuk och skön löpkänsla vilket underlättar för den som springer långa sträckor och mycket på asfalt. Snygg design.
Vikt: 245 gram dam, 300 gram herr.
Pris: Cirka 1700 kronor.

2. SOC M GAIT96: Denna sko har stötdämpning i häl och framfot och har en förstärkt mellansula för ökad rörelsekontroll. Mellansulan är dämpad med Phylon och runt hälen sitter mjuk foam som bidrar till ökad komfort. Ovandel är gjord i ventilerande mesh, innersulan är löstagbar och yttersula är av gummi för bra grepp. Skorna är även försedda med reflexdetaljer för ökad synlighet.
SportHälsas kommentar: Ger bra dämpning och stadig känsla. Snygg design och förhållandevis billig.
Vikt: 299 gram dam, 352 gram herr.
Pris: Herr cirka 799 kronor. Dam cirka 899 kronor.

3. Sacony ProGrid Triumph9: En lättare mängdträningsko för ett neutralt löpsteg. Skon har maximal stötdämpning och ökad energiåtergivning tack vare det nya Powerfoam materialet i mellansulan. Denna modell är först ut med det sänkta tå-droppet från det klassiska 12mm till 8mm. Den minskade volymen i hälpartiet tillåter oss att sänka vikten och komma närmare ett naturligare löpsteg.

SportHälsas kommentar: Mycket skön passform och mjuk löpkänsla. Passar utmärkt för nybörjaren så väl som för den rutinerade. Ordentlig stötdämpning gör att den passar bra för stadslöpning.

Vikt: 272 gram Dam: 309 gram, herr.

Pris: Cirka 1700 kronor.

 

4. Reebok: ZigTech Active: Denna modell har mycket dämpning och avlastar benhinnorna. Sulan är konstruerad i ett lättviktsmaterial, 3D Ultralite. Ovansidan är en ”energy mesh”, som är utformad för att ta till vara på rörelseenergin och på bästa sätt röra sig med din fot och maximera skons följsamhet.
SportHälsas kommentar: Ovant men skönt med flexenheterna på undersidan av skon. Kul modell för den som vill prova någonting nytt men som samtidigt vill ha en dämpad sko.
Vikt: 290 gram Dam.
Pris: Cirka 1200 kronor.

5. PEARL iZUMi Syncro Fuel Road II. Denna modell erbjuder ett lätt pronationsstöd och bra stötdämpning och passar den seriöse löparen som tränar inför nästa lopp. Insidan är helt utan sömmar vilket ger bra passform. Yttersula är i blåst gummi med crashpad i karbongummi.
SportHälsas kommentar: Riktigt skön sko som ger ett naturlig och lätt steg. Snygg och annorlunda design.
Vikt: 261 gram dam, 289 gram herr.

Pris: Cirka 1 499 kronor.

6.  Puma SLX Setsuna: En smidig träningssko för snabbare intervallpass, men passar även bra till distanspassen. Byggd för att vara lätt och snabb men samtidigt ge stabilitet. Skon har ett andningsvänligt meshmaterial som ger bra ventilation och sparar vikt.

SportHälsas kommentar: Skön passform, passar den som vill ha en traditionell löparsko.

Vikt: 229 gram dam, 287 gram herr.
Pris: Cirka 1300 kronor.

Skor som passar de som springer milen på 40 och neråt:

7. Nike Zoom Elite: En lätt löparsko för ett neutralt löpsteg. Den tunna Zoom Air enheten under framfoten ger en viss dämpning. Ovandelen är designad för att hålla foten i ett stadigt grepp men samtidigt ventilera bra. Yttersulan i slitstarkt gummi ger bra grepp på alla underlag.
SportHälsas kommentar: Klassisk lättviktssko som känns snabb och smidig. Snygg och färgstark design.
Vikt: 252 gram, dam, 281 gram herr.
Pris: Cirka 1300 kronor.

 

8. Asics GEL-DS TRAINER 17: En välkänd lättviktssko som är gjord för hastighetsträning och tävling.  Skon har ett litet pronationstöd för att klara lättare pronation.  Den här utgåvan har Guidance Line, en linje i yttersulan som ger ett mer effektivt löpsteg. Discrete Eye-Stay i ovandelen och Clutch Collar System som sluter om hälen ger tillsammans en bekväm passform.

SportHälsas kommentar: En riktigt skön sko som ger en snabb känsla. Helt klart en tänkbar sko att använda vid tävling och tempoträning.

Vikt: 245 gram dam, 294 gram herr.

Pris: Cirka 1600 kronor.

9. Reebok RealFlex Optimal: De av varandra oberoende flexenheterna på undersidan av skon förstärker det naturliga rörelsemönstret och ger en känsla av att springa barfota. Skon är avskalad och har inte särskilt mycket dämpning eller stabilitet. Ovandelen i ventilerande syntetmaterial är smidig och har bra andningsförmåga. Passar för kortdistans.
SportHälsas kommentar: Känns väldigt lätt och skön på foten men ger inte mycket stöd. Bra val för den som vill testa barfotakänslan. Passar lätta löpare.   
Vikt: 210 gram damer, 255 gram herr.
Pris: Cirka 1000kr.

10. Sacony ProGrid Kinvara 2: Neutral träning- och tävlingssko för varje dags träning. Endast 4mm skillnad i höjd mellan framfot och häl ger dig ett naturligt löpsteg där du landar på mellanfoten i stället för på hälen. Ovandelen är av mono-filament mesh som är extremt lätt och ändå förhållandevis slitstarkt.
SportHälsas kommentar: Proffsig och mjuk känsla. Passar löpare som har ett naturligt löpsteg och som landar på främre delen av foten. Perfekt för lite kortare distanser eller för att springa lopp.
Vikt: 190 gram dam, 218 gram herr.
Pris: Cirka 1300 kronor.

11. PEARL iZUMi Kissaki: Namnet KISSAKI syftar på spetsen av ett japanskt svärd, och det här är en sko för dig som tar din löpning på allvar. Skon har Energy Foam i både hälen och framfoten, vilket inte bara dämpar bra, utan också sägs returnera energi vid frånskjut. Reflektiva skosnören gör att du syns bra. Denna sko användes av Tim de Boom när han vann Norseman Xtreme Triathlon.
SportHälsas kommentar: Mycket Skön löpkänsla och bra dämpning utan onödig vikt. Bra sko för längre distanser och daglig löpträning.
Vikt: 238 gram i storlek dam. 266 gram herr
.
Pris: Cirka 1 549 kronor

12. Puma SLX Ryjin: En neutral lättviktssko som fungerar bra både till de snabbare passen och till distanspassen. Den minimalistiska sandwich mesh ovandelen ger bra ventilation och minskar skons totalvikt. En ganska rymlig läst gör att skon passar en lite bredare fot.
SportHälsas kommentar: Snygg och enkel sko som känns lätt och skön. Passar lätta löpare.
Vikt: 207 gram i storlek, dam. 255 gram, herr.
Pris: Cirka 1 100 kronor.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.