Stockholms brantaste löptävling

Stockholms brantaste löptävling

Den 19 maj är det premiär för Stockholms brantaste tävling som heter, just det, Stockholm brantaste.

Stockholms Brantaste är inspirerat av det norska backloppet Oslos Bratteste som arrangerades första gången 2009 och som snabbt blivit ett populärt lopp i Norge. Arrangörerna är övertygade om att det finns ett stort intresse för backlöpning i Sverige också och därför drar de nu igång Stockholms Brantaste. Tanken är att Stockholms Brantaste ska bli en årligt återkommande löpfest som lockar löpare från hela Sverige.

Banan startar vid botten av Hammarbybacken och börjar direkt med den första av tre stigningar upp till toppen. Här gäller det att vara med direkt från start då den som är först upp till första kurvan vinner ett spurtpris (se karta nedan). 

Efter första stigningen går banan ned på östra sidan innan det är dags för den andra stigningen som går upp under liftgatan mitt i backen. Här är det rejält brant första knixen upp under ankarliftarna.

Efter den andra stigningen går banan ner en lite längre sväng i skogen bakom och förbi koloniträdgårdarna på sidan av backen. Detta gör att mjölksyran från de inledande stigningarna förhoppningsvis har hunnit sjunka undan lagom tills att det för tredje gånget är dags att ta sig upp till toppen. Den sista stigningen är den brantaste och tuffaste av de tre och när du klarat den är du i mål. 

På toppen av backen kan du sedan känna dig nöjd med att ha klarat av utmaningen och njuta ordentligt av utsikten över Stockholm.

Banan är 3,3 km lång och innehåller alltså tre uppförsbackar och två nerförsbackar. Varje uppförsbacke innebär 85 m stigning, vilket ger en sammanlagd stigning på 255 m.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.