”Krävs inte mycket för att ungdomar ska mötas”

”Krävs inte mycket för att ungdomar ska mötas”

Under egna parollen ”Alla är välkomna” arrangerade Korpen Stockholm i mellandagarna en fotbollscup för nyanlända flyktingungdomar tillsammans med ett antal inbjudna Korpen-lag, allt i samarbete med Stockholms Läns Landsting. Resultatet var så pass lyckat att man nu planerar arrangera evenemanget på kontinuerlig basis.

Under ett möte på hösten 2015 diskuterade Korpen Stockholms fotbollskommitté den påtagliga flyktingkrisen i Europa och var överens om att försöka bidra till den akuta situationen i någon mån. Henrik Teljfors, fotbollsansvarig i Korpen Stockholm, kläckte då idén om att arrangera en fotbollscup för att låta svenskar och asylsökande ungdomar mötas i ett neutralt och avslappnat sammanhang. 

Sagt och gjort, den 27 december gick den första inomhusfotbollscupen, som fick bära namnet Världsmästerskapet, av stapeln med totalt åtta lag bestående av nyanlända och spelare från ett antal inbjudna Korpen-lag. Cupen arrangerades med stöd av Stockholms Läns Landsting och föreningen Internationella Bekantskaper. På plats hade man ideellt verkande personal och de övriga sponsorerna Nike och Intersport ställde också upp med utrustning. Maria Sonnerby är projektledare för Världsmästerskapet och berättar om sina intryck från den 27 december:

– Det var otroligt lyckat och kul att se så många hjälpa till och att Korplagen som var på plats var så pass inbjudande och verkligen bjöd på sig själva. Stämningen överlag var fantastiskt god och alla var spelsugna och hade kul tillsammans. Vi tvingades till slut stänga anmälningarna på grund av ett enormt intresse och det ger oss självklart också stort hopp inför framtiden. 

Vad fick du för intryck av hur de asylsökande såg på evenemanget?
– För det första var det positivt att så många av dem dök upp. Man vet aldrig hur uppslutningen blir men uppenbarligen tyckte alla att det var en rolig grej som lyste upp deras vardag. Flyktingungdomarna var väldigt glada och många var också otroligt duktiga fotbollsspelare!

Talar den positiva utgången av cupen om fotbollen som en enande kraft i samhället?
– Det krävs inte så mycket för att ungdomar ska kunna mötas och ha roligt tillsammans, man behöver inte prata så mycket utan man märker hur lika ungdomar tänker och att de har kort väg till att mötas.

Redan nu planeras nästa evenemang i regi av Korpen Stockholm och då planerar man att utvidga samt utveckla cupen till en större happening med fler kringaktiviteter och utövare.  Att man med lycka fört samman olika grupper av unga svenskar och nyanlända flyktingar i ett gemensamt sammanhang var planen från början och visar på hur stort behovet av liknande aktiviteter är för samhället i stort.

– Korpen har som ledord att ”Alla är välkomna” och det visade vi också den 27e december. Vi är en modern organisation som även stöttar andra integrationsprojekt och utfallet av cupen har gjort alla inblandade lyriska och sugna på att arrangera fler sammankomster. Att ha fått vara med om det här är för oss otroligt tacksamt, avslutar Maria Sonnerby.

Text: Nicholas Bonde

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras