Springa i mörker? Så väljer du rätt pannlampa

springa i mörker

Veckans produkt – annons för rekommenderade pannlampor från Pölder Sport

Låt inte hösten hindra dig från härliga löpturer, med en bra pannlampa kan du fortsätta springa i mörker, utan att behöva oroa dig över vart du sätter ner fötterna. Så här väljer du rätt.

Tycker du det är obehagligt eller rent av riskfyllt att springa i mörker? Det är lätt att känna sig omotiverad till att träna ute när det är mörkt, men med en bra pannlampa hjälper dig. Snöra på dig skorna och låt ljuset från lampan guida dig så kan du fortsätta med din löpning under vinterhalvåret. Vare sig du föredrar att asfalt, landsväg eller i skogen kan du tryggt springa i mörker, enklare och säkrare.

Olika terräng ställer olika krav

I stadsmiljö finns det oftast gatubelysning som hjälper dig att se vart du sätter dina fötter. Det kan dock vara bra att ha en pannlampa även när du ska löpa där. Dels för att du får bättre sikt även där gatubelysningen inte är tillräcklig, dels för att du blir mer synlig för andra trafikanter.

Springer du ofta på landsvägar eller andra platser där gatubelysningen är begränsad? Då kan du behöva lite kraftigare ljus för att ta dig fram. Och är du ännu äventyrligare av dig och gillar trailrunning ställs ännu högre krav på din pannlampa. När du springer i terräng som är ojämn, till exempel i skogen eller på ett fjäll, är det absolut nödvändigt med ett bra ljus. För att undvika hål i marken eller pinnar som ligger i din väg krävs ett kraftigt ljus och en lång räckvidd. För du vill väl inte riskera att trampa snett och missa alla härliga äventyr som ligger framför dig?

pannlampa springa i mörker

Att springa i mörker – med en trygg vän

Att använda en pannlampa när det är mörkt ute är inte bara bra för att du ska se bättre – det är även en trygghet. Dels för att du ska undvika skador genom att se vart du kan sätta fötterna och dels för att du med ljusets hjälp känner dig lugnare och tryggare ute i mörkret. Dessutom är pannlampan ett väldigt bra komplement till reflexer då du syns tydligt för andra trafikanter. Tänk dock på att visa hänsyn och inte blända någon mötande med din kraftiga ljusstråle

Vad du ska tänka på när du väljer en pannlampa?

1. Bekvämligheten först

Det viktigaste är att du hittar en pannlampa som sitter bra och är bekväm. Välj en som sitter stadigt och även är skön att ha på sig under längre perioder. Det sista man vill tänka på under löpturen är en pannlampa som skaver eller glider ned från huvudet. Pannbandet bör vara justerbart så att du kan använda den både med och utan mössa.

2. Justerbar ljusstyrka och spridning

Självklart vill du kunna träna på olika platser i mörkret och då är det bra med en lampa där du kan anpassa ljuset. Springer du på en upplyst väg vill du kunna ha en svagare ljusstyrka med mindre spridning av ljuset. Men när du kommer till en snårig plats med dåligt ljus är det skönt att kunna skifta om. Ägnar du till exempel åt trailrunning är det viktigt att du får både starkt ljus och en bra spridning för att kunna se vart du sätter fötterna. Välj därför en lampa som kan justeras så du slipper ha olika lampor för olika tillfällen.

3. Hög batterikapacitet

Beroende på vilken ljusstyrka du använder så drar det olika mycket ström. Ett starkt ljus kräver mer batterikapacitet och vice versa. Välj därför en lampa med bra kapacitet så att du inte behöver fundera över om lampan räcker hela löppasset eller inte.

springa i mörker pannlampa

4. Lätt och smidigt batteri

När vi ändå är inne på batteriet finns det en till sak att tänka på: vikt och storlek. En pannlampa ska som sagt vara skön att ha på sig och där spelar vikten och storleken på batteriet en stor roll. Hitta en lampa där batteriet är både lätt och smidigt. Ju lättare och mindre batteriet är, desto smidigare och skönare blir det att springa med den.

5. Vattentät och snabbtorkande

Under de mörkare årstiderna är vädret oftast mycket fuktigare. Då är det viktigt med en pannlampa som tål fukt. Väljer du en lampa som är vattentät skyddar den oftast även mot smuts, så även om du springer på leriga stigar kan du känna dig trygg med att lampan håller. Se även till så att själva pannbandet torkar snabbt. Att springa med ett blött band i kyla är inte bekvämt för någon.

Lumonite Compass R

Lumonite Compass R är en mångsidig pannlampa som är både lätt och smidig. Den är helt vattentät och har inga lösa delar som sladdar, gångjärn eller leder som kan gå sönder. Du laddar den snabbt och enkelt via USB utan att ens behöva plocka ur batteriet.

Pannlampan har en väldigt låg vikt och ett suveränt ljus! Du kan med ett enkelt knapptryck skifta mellan tre olika ljuslägen beroende på vart du springer. Lampan har en räckvidd på hela 115 meter så du kan tydligt se vart du är på väg även på de mörkaste och snårigaste ställena. Batteriet har hög kapacitet och beroende på användning kan den lysa konstant i över 8 timmar.

En annan fördel är det avtagbara hjässbandet som gör att lampan sitter perfekt på ditt huvud. Du slipper ha pannbandet hårt spänt runt huvudet vilket såklart ökar komforten under löppasset. Lumonite Compass R har ett smidigt pannbandsfäste som gör att lampan lätt kan tas loss. Vilket är en stor fördel om du i stället vill använda den som ficklampa, cykellampa eller arbetslampa. Lumonite erbjuder en mängd olika fästen och tillbehör till lampan för att täcka alla dina behov.

pannlampaLumonite Leader

För dig som vill ha en värsting pannlampa finns Lumonite Leader. Det är den mest kraftiga LED-pannlampan någonsin. Med ett oerhört starkt ljus och en räckvidd på hela 370 meter så finns det inget mörkeräventyr du inte kan ta dig an. Till skillnad från Compass R går Leader att fästa direkt, utan några extra fästen, på till exempel cykelstyret. Perfekt för dig som gillar att varva din löpning med actionfylld terrängcykling.

Lumonite Leader är, trots sin kraftfullhet, väldigt lätt och smidig att bära. Den har fyra effektlägen så du snabbt kan byta ljusbild beroende på var du befinner dig. Och oroa dig inte för att du ska bli lämnad ensam i mörkret – lampan har nämligen ett reservljus. Istället för att batteriet kör slut på sig själv och slocknar sänks ljusstyrkan när någon procent av batteriet återstår. På så sätt får du över en timmes extra ljus och kan enkelt ta dig hem igen.

På Pölder Sport hittar du allt du behöver. Att springa i mörker har aldrig varit smidigare, tryggare och framför allt roligare.

▶︎Spana in deras breda sortiment av pannlampor här!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.