Spring in våren!

planering av löpning träning vid pollenallergi

Visst ligger många orter runt om i landet fortfarande under ett snötäcke, men så fort solen kikar fram råder det ingen tvekan om att våren står runt knuten. Solens värmande strålar ger onekligen oss alla en gnutta energi och många av oss känner ett sug efter att få spendera mer tid ute, och njuta av de extra timmarna av dagsljus. För den som även känner ett visst spring i benen är det kanske rent av dags för ett litet vårrus? 

Våga maximera oddsen för din framgång

Det är något alldeles speciellt med våren, och det är oftast den årstid många öppnar upp för nya möjligheter, eller tar sig an nya utmaningar. Däremot är det viktigt att man från början sätter en bra strategi. Dels för att öka oddsen för att lyckas, dels för att ha koll på vad nästa steg blir. Det blir då alltså mer fokus, och färre överraskningar. 

Likt hur spelare söker sig till de bästa alternativen för att maximera sina odds på exempelvis betting utan spelstopp, gäller det att man själv hittar rätt balans och plan för att maximera sina egna odds till framgång. 

Tre tips för en hållbar kickstart

Men att planera för framgång är inte alltid det enklaste uppdraget. Därför har vi samlat några tips som kan hjälpa dig på traven att lyckas på ett bra och hållbart sätt. 

Se över din utrustning

Att gå ut och springa behöver nödvändigtvis inte vara en vetenskap, men det kan ändå vara värt att se över sin utrustning. Speciellt om man ser löpning som en långvarig investering i såväl hälsa som mående. 

Vilka skor man ska välja råder det delade meningar om. Vissa påstår att skor med stötdämpning är de allra bästa, medan andra menar på att de minimalistiska varianterna tillåter kroppen att bestämma löptekniken, och inte tvärtom. Men vilka ska man då välja? 

Enligt fysioterapeut Jesper Petersen på Löparshop är det viktigt att variera. Anledningen till detta är att löpning ger en väldigt ensidig belastning, och att använda sig av olika löparskor kan därmed variera den. Något som också tenderar att resultera i färre skador.

Glöm inte att stretcha

Efter ett träningspass – oavsett om det rör sig om löpning eller annan typ av träning – är det viktigt att lägga några minuter på att sträcka ut musklerna. Fördelen med detta är att man inte blir lika stel i kroppen, men också att rörligheten förbättras. 

Desto rörligare kroppen blir, desto mindre blir även riskerna att kroppen tar skada, och träningen blir då mer långvarig och hållbar. Även att töja musklerna under själva träningspasset kan vara fördelaktigt. Vid en töjning gungar man fram och tillbaka vid övningarna i stället för att statiskt hålla still vid en och samma punkt. 

Gå inte ut för hårt

Många gånger vill man riktigt maximera den där kickstarten, men här gäller det faktiskt att hålla tillbaka. Att gå för hårt på sin träning – speciellt efter ett uppehåll – kan ofta stjälpa mer än hjälpa. I stället är det bra att mjukstarta så att kroppen får tid att vänja sig vid de nya vanorna. 

Att börja med en halvtimmes träning varje dag brukar oftast visa sig vara bättre än en tuff timme varannan dag. Det behöver inte heller handla om att man kör löpning varje dag. I stället kan man börja med en rask promenad de första dagarna och successivt växla upp till några löpsteg. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.