Spirande intresse för idrottspsykologi

Spirande intresse för idrottspsykologi

Fysisk träning har varit väl känt så länge människan idrottat. Däremot har mental träning under åren smugit sig in mer och mer och många har förstått dess nödvändighet och fördelar. Idag har flera specialförbund sin egen anställda idrottspsykolog, men även fler idrottsledare utbildar sig inom idrottspsykologi.

Gruppen på knappt tjugo personer har precis startat sin tvååriga utbildning. På schemat står social ångest, något som många elitidrottare upplever i samband med framför allt tävlingar. Att prestera handlar inte bara om att vinna utan också att våga stå i centrum efter en vinst eller att våga få blickarna på sig under krävande situationer. En av eleverna i skolbänken på Bosön är Cecilia Åkesdotter, världens bästa ITF-taekwondo-utövare under 2011. Efter ett år med EM- och VM-guld avslutade hon en lång idrottskarriär. Riksidrottsförbundet beskriver utbildningen och har pratat med deltagarna.

– Det verkar finnas både ett behov och intresse ute bland föreningarna i landet efter hjälp med mentala bitar, säger hon och menar att just kombinationen av vetenskaplig grund och egen eliterfarenhet är bra för att kunna hjälpa att nå sina mål i framtiden.

Själv hade Cecilia Åkesdotter ingen mental rådgivning i aktiv bemärkelse under sin egen idrottskarriär men hade tidigt vanan att reflektera över sina tävlingar för att utvecklas. I sitt första VM gick hon till semifinal och fick gå matchen på en upphöjd plattform med tv-kameror som bevakade matchen.

– Innan semifinalen hade jag inte varit nervös men alla kameror störde mig och jag fokuserade nästan mer på dem än på matchen, berättar hon som ett exempel på hur tävlingsprestationen sjönk på grund av yttre omständigheter.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.