Spel och lekar för att hålla ditt mindset i trim

Att ha ett bra minne och ett skarpt sinne kan hjälpa dig i många situationer. Det används frekvent vid anställningsintervjuer och liknande situationer för att göra en gallring bland dem som har de allra skarpaste hjärnorna. Det är däremot lätt att träna upp detta och det är samtidigt viktigt att göra det för att kunna hålla dig fokuserad i liknande situationer. Ett enkelt och roligt sätt för att göra detta är att använda dig av spel för tanke och minne vilket gör att du blir skärpt i skallen. Nedan ges några exempel som tränar ditt sinne och ger dig bättre matematiska och kognitiva kunskaper.

Namnsätt färgerna

Det är en mycket enkel liten övning men som ändå sätter dina kunskaper på prov. Du kan exempelvis skriva ner fem stycken färger och sedan färglägga dessa med detsamma fem färger, men inte blå med blå för att göra det klurigt. Du skriver till exempel ner ordet ”gul” i färgen grön. För att öva på detta vis läser du sedan upp varje ord som den färgen texten är skriven med och inte själva ordet som står, i exemplet ovan läser du då upp grön som är färgen istället för gul som är själva ordet som står. Om du upprepar detta snabbt några gånger i rad kommer du upptäcka att det är utmanade och sätter din hjärna på prov.

Sudoku

Ett annat mycket vanligt förekommande sätt för att öva din hjärnas färdigheter är att använda dig av det japanska sifferpusslet Sudoku. Sudoku är uppbyggt som ett rutnät om 9 x 9 som sedermera är indelat i 9 mindre rutnät om 3 x 3 rutor. I varje ny omgång ges ett antal siffror från början för att du sedan ska lista ut vilka siffror som ska fyllas i i de tomma rutorna. Varje rutnät om 3 x 3 ska innehålla en av varje från ett till nio samt att vertikalt och horisontellt över rutnätet om 9 x 9 ska det också endast förekomma en av varje siffra från ett till nio.

Denna typ av övning finns ofta i dagstidningar och liknande men kan också spelas via appar eller köpa tidningar fyllda med spelet. Svårighetsgraden varierar beroende på hur många siffror som finns förifyllt i det rutnätet som du ges från början. Det är en mycket bra övning för hjärngympa och det sägs också att det ska främja ditt minne och motverka demens när du kommer uppåt i ålder.

Tvärtomhanden

Ett tämligen simpel men ack så svår övning är att använda din ej dominanta hand till att utföra dina daglig aktiviteter såsom skriva, borsta tänderna, äta med mera. Detta gör att varje uppgift och aktivitet du gör kräver att hjärnan tänker en gång extra innan du utför uppgiften då du inte längre kan gå på vana och använda ditt vanliga rörelsemönster. Det kan upplevas väldigt svårt till en början, men blir i regel lättare desto längre in på dagen du kommer. Att återupprepa detta en dag i veckan gör att du på ett enkelt och smidigt sätt aktiverar andra delar av hjärnan som mår bra av att du utmanar den. Samtidigt får du färdigheter i att kunna nyttja båda dina händer vilket kan bli till en fördel i andra moment i livet.

Sannolikhetslära

Att kunna räkna ut din sannolikhet för ett visst utfall är inte alltid så lätt, men det är en riktigt bra utmaning för att hålla ditt mindset i trim. Sannolikhetslära används i flertalet spel och de som är duktiga på dessa spel är i regel också riktiga fenor på att använda sin hjärna till sannolikhet i olika situationer. Pokerspelare och blackjackspelare använder sig ständigt av att kunna räkna på sannolikhet då det är det som ligger till grund för hur de ska fatta sina beslut och som också blir avgörande ifall de kommer gå vinnande eller förlorande ur just den handen. Ett spel som poker bygger på sannolikhet, men har också inslag av psykologi eftersom man kan bluffa och läsa sina spelare. Däremot blackjack bygger till 100 % på sannolikhet då du inte har möjlighet att utnyttja ett psykologiskt övertag gentemot croupiern. Att spela spel som dessa är därmed en god idé om du vill öva upp just denna förmåga och därmed få ett skarpare sinne. Blackjack kan man spela gratis hos Vikingslots och därmed bygga upp denna förmåga utan att behöva riskera att förlora någonting. Du kan endast vinna kunskapen om att kunna räkna ut sannolikheten för olika utfall vilket gör dig till en smartare människa.

Självfallet finns det massvis av olika övningar för att få ett skarpare sinne som exempelvis memory, återberättning av läsa texter och dylikt, men här har vi valt ut ett axplock som vi tycker är bra för att göra din vardag enklare och smartare. Så se till att ta chansen för att bli smartast i ditt umgänge samtidigt som du ökar dina chanser för att göra bra på tester och minska risken för demens. Du kan bara bli en vinnare genom dessa metoder, det är aldrig fel, lycka till!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.