Sov dig till en bättre hälsa – 5 tips mot sömnbesvär

sömnbesvär

Har du svårt att somna eller vaknar tidigt, utan att kunna somna om? Då är du inte ensam. Sömnproblem är vanliga och ofta är det stress som ligger bakom, men det finns knep för att komma till ro och sova bättre. På Internationella Sömndagen ger vi dig 5 råd för bättre sömn.

Vikten av god sömn

Att sköta om dig med rätt träning och kost är kanske det främsta du tänker på för att må bra? Det är såklart viktigt, men kanske ännu viktigare är din sömn. Det är när du sover kroppen varvar ner och återhämtar sig, immunförsvaret och hormoner byggs upp, minnen lagras och nya intryck bearbetas. Att sova tillräckligt kan minska risken för förhöjda blodfetter, hjärt-kärl-sjukdomar, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom. Dessutom är det då du får resultat av din träning, eftersom det är under vilan kroppen byggs upp.

Sömnbesvär – hot mot folkhälsan

Dock är det tyvärr extremt vanligt med sömnproblem, något som dessutom ökar. Ungefär var tredje person upplever sömnbesvär då och då, samt var tionde svåra besvär. Över lång tid något som kan öka risken för flera sjukdomar, att minnet- och immunförvaret försämras.

Det finns en koppling mellan stress och sömnproblem, där stress kan leda till sömnproblem och vice versa. Stressproblem visar sig ofta ge sömnproblem och är en signal på att något behöver ändras i livet. Utan vår livsviktiga sömn är det svårt att fungera normalt i vardagen. Både arbetslivet och privatlivet blir lidande, liksom din personliga livskvalitet.

Djupsömnen avgör din sömnkvalitet

Vad inte alla känner till är att det är tiden i djupsömn som avgör din sömnkvaltitet, inte antalet timmar. Under djupsömnen arbetar hjärnan långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar. Musklerna slappnar av och kroppen tar igen sig fysiskt så att immunförsvaret byggs upp. Nedan hittar du tips som kan du förbättra din sömn.

Sov dig till en bättre hälsa – 5 tips mot sömnbesvär

1. Kaffe/nikotin/alkohol

Undvik koffeinhaltiga drycker, som te och kaffe, innan sänggående då dessa piggar upp. Det samma gäller energidrycker och nikotin som sätter igång systemet med förhöjd puls och ökad vakenhet. Alkohol är sövande, men ger sämre djupsömn och funkar därför inte i längden.

2. Slappna av

Lär dig en avslappningsteknik, t.ex. yoga eller meditation som kan användas vid insomning och vid eventuella uppvaknanden.

3. Sovrumsmiljö

Sovrummet ska vara tyst, mörkt och lagom svalt. Ljud påverkar sömnkvaliteten även om du inte vaknar, så använd då öronproppar. Undvik att ha dator, mobiltelefon eller annat som påminner om arbetet i sovrummet och räkna inte antalet sovtimmar. Vänd istället bort eventuell urtavla.

Även din säng och dina sängkläder påverkar din sömn. Ett CURA®-täcke med tyngd i hjälper dig att komma till ro och kan öka din tid i djupsömn. Tryck mot kroppen är både avslappnande, ger om omslutande- och massageliknande känsla. Det frisätter kroppens må-bra-hormoner så att du somnar snabbare, inte vaknar lika ofta och sover längre. Dessutom hjälper det mot oro och ångest, stressyndrom, snarkning, nedsatt sexlust och övervikt. Läs mer om tynggtäcket från CURA® här.

4. Rutiner

Eftersträva regelbunden dygnsrytm. Försök att kliva upp och gå till sängs samma tid varje dag – även på helgerna.

5. Mat

Undvik såväl intag utav tung måltid nära sänggåendet som att försöka somna hungrig. Ät gärna kvällsmat någon- eller ett par timmar innan du ska lägga dig.

 

Önskar dig en fin Internationell Sömndag och många goda nätters sömn hädanefter!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.