Därför ska du sova naken

sova naken

Skippa nattlinnet eller pyjamasen. Forskning visar att du både sover och mår bättre av att sova naken!

En av tre vuxna brukar sova naken enligt en internationell undersökning genomförd av U.S National Sleep Foundation. Och experterna menar att det finns flera positiva hälsoeffekter av att sova naken. Genom att skippa pyjamas eller nattlinne håller man sig lättare sval vilket ger en bättre sömn.

Därför ska du sova naken

Den ultimata sovtemperaturen

Enligt doktor Chris Winter har forskare kommit fram till att 15-19 grader är den ultimata temperaturen att sova i. I studien jämförde forskarna blodsocker/insulinnivåer och genom ämnesomsättningen hos försökspersoner som sover i 24 grader respektive 19 grader. Efter fyra månader kunde forskarna konstatera att de som hade sovit i 19 grader hade förutsättningarna för en bättre hälsa stigit avsevärt.

Producerar mindre kortisol

Genom att sova naken sjunker kroppstemperaturen och därigenom producerar kroppen mindre kortisol under natten. Kortisol är ett naturligt hormon som är kopplat till stress och viktökning. Genom att hålla kortisolnivåerna nere får du en normal aptit och oro.

Bränner kalorier

Dessutom menar experterna att man kan bränna kalorier om man håller sig kall under sömnen. När vi fryser omvandlas vårt vanliga kroppsfett till så kallat brunt fett, vilket används som bränsle av kroppen. Det minskar såväl inlagringen av fett på kroppen samt risken för diabetes.

Lyckligare med sin partner

Att sova naken kan också boosta relationen med sin partner. Hudkontakt frisätter hormonet oxytocin som sänker blodtrycket och skyddar hjärtat.

Minskar risken för infektioner

För kvinnor menar experterna även att risken för underlivsinfektioner minskar. Detta eftersom svamp och bakterier älskar värme och fukt.

Källa: Daily Mail, Elite Daily

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.