Sov bättre – med hjälp av din smartphone

Sov bättre - med hjälp av din smartphone

Svårt att sova? Då är du inte ensam. Ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då, medan var tionde person får svårare besvär. För många krävs dock inga avancerade åtgärder för att bli kvitt sömnproblem. Nu lanseras en ny app utvecklad för dig som har svårt att sova och som vill förbättra din sömnkvalité.

Sex tips för bättre sömn

Satsa på regelbundna tider
Eftersom sömnen är en vana underlättas den genom regelbundna tider. Vid sömnproblem kan sömnen underlättas genom att börja gå och lägga sig och stiga upp samma tid varje dag, vardag som helgdag. Då ställer vi in vår biologiska klocka och kroppen lär sig när den ska sova och när den ska vara vaken.

Varva ned på kvällen
Ge kroppen möjlighet att varva ned under kvällstimmarna. Lugna aktiviteter som sänker aktivitetsnivån hjälper oss att komma till ro inför sänggåendet och underlättar insomnandet.

Ligg inte kvar i sängen
Om sömnen inte infinner sig på ca 30 minuter är det bättre att gå upp och göra en lugn aktivitet, t ex läsa en bok eller lyssna på stillsam musik, tills du blir sömnig igen (tills ögonlocken känns tunga). Ligg inte kvar i sängen och grubbla eller stressa upp dig om du inte kan sova. Anledningen till att vi inte bör ligga kvar i sängen är att vi riskerar att associera själva sängen till stress, oro och vakenhet snarare än sömn vilket kan komma att påverka hur vår kropp reagerar då vi lägger oss i sängen i framtiden.

Motionera regelbundet
Regelbunden motion brukar minska stressreaktioner och förbättra sömnen. Har man svårt att slappna av kan man träna avspänning. 

Använd öronproppar
Störs du av buller kan ett par sköna öronproppar hjälpa dig att sova bättre.

Tänk på miljön
Se till att du sover mörkt och att det är svalt i sovrummet.

Källa: Mindapps, 1117

Det finns olika orsker till sömnproblem och den vanligaste är stress. Andra orsaker som kan göra det svårt att sova är sena måltider, rökning, kaffe och alkohol. Sömnen kan även påverkas av värk, sjukdom, småbarn eller av att du själv eller någon annan snarkar. Ofta går anledningarna till sömnsvårigheterna att behandla och nu lanseras en ny app utvecklad för dig som har svårt att sova och som vill förbättra din sömnkvalité.

– Om du förbättrar ditt andningsmönster skapar du bättre förutsättningar för att slappna av och stressa ner vilket i sin tur ökar chanserna till att du sover bättre. Vår ambition var att skapa en synergi av våra appar som totalt bidrar till att du sover och mår bättre, berättar Magnus Fridh, yogainstruktör och en av grundarna på MindApps.

Sömnappen har tagits fram i samarbete med sömnexperter från PBM Sweden och de senaste metoderna som används dagligen inom sjukvården för att hjälpa människor att förbättra sitt sovande. Dessa metoder har i sin tur komprimerats i appen och funktioner har utvecklats för att hjälpa inrättandet av nya rutiner. I appen hittar du fakta om din sömn och saker att tänka på för att få en bättre förståelse om sömn. Du kan lyssna på guidade övningar för att minska din stressnivå eller när du är i sängen och inte kan somna. Appen tillhandahåller också en ”Sömnskola” och du kan göra din egen ”Sömnplan”.

sites/default/files/svårt att sova_0.jpgSömnappen – För bättre sömn är tillgänglig på AppStore och kostar 29 kronor.

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.