Sola säkert i sommar

Lite solbränna är ett bra skydd

Tillhör du typen som kastar dig ut i solen så fort du får chansen eller tillbringar du helst tiden i skuggan? Oavsett vilken soltyp du är får du här tipsen som gör dig till ett riktigt solproffs i sommar. På så sätt får du inte bara en snygg bränna, din hud hålls också fräsch längre och samtidigt minskas de skadliga riskerna med solens strålar.

Äntligen. Efter månader av meterdjup snö och mörka morgnar överraskar solens strålar återigen ljustörstande nordbor med sin välkomnande värme. Medvetna om att underbart är kort är vi många som vill passa på att njuta så mycket som möjligt.

I ivern att skaffa en snygg bränna är det lätt att strunta i de risker som solandet faktiskt innebär. Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Varje år drabbas 40 000 personer och det är våra solvanor som bidrar till ökningen.

Det är inte farligt att bli brun men däremot är det riskabelt att bränna sig gång på gång. Rödbränd hud börjar dessutom snart flaga och brännan försvinner lika snabbt som den kom.

 

För att minska risken att bränna dig och i stället få en hållbar bränna som varar långt in på hösten, gäller det att inte gå ut för hårt. Låt huden få god tid att vänja sig vid solen. Vara bara lugn, du blir brun också i skuggan.

Solens strålar är som starkast mitt på dagen, var därför extra försiktig med att vistas i solen mellan klockan 11 och 15. Varför inte göra som många kring medelhavet? Passa på att ta en siesta när solen står som högst.

Om du blir röd – sluta sola. Du har redan hunnit bränna dig och huden behöver tid ur solen för att återhämta sig.

Att den som använder solskydd inte blir brun är en myt. Se till att välja en solskyddsfaktor efter din hudtyp, ju ljusare hud desto viktigare att vara försiktig.

Solkrämer innehåller en kombination av kemiska filter och partikelfilter. Partikelfilter bildar en skyddande hinna på huden som reflekterar bort solljuset. Kemiska filter tas upp av huden och skyddar den mot UV-strålarna genom att absorbera ljuset.

Smörj in dig med solskyddsfaktor minst 30 minuter innan det är dags att vistas i solen för att krämen ska hinna sjunka in ordentligt.

Lite peeling några dagar innan solpremiären vara ett bra tips för att lägga grunden för en fin och jämn bränna. Se bara till att inte peela dig samma dag som du ska sola eftersom det översta lagret hud som skyddar dig mot UV-strålarna då försvinner.

Visste du att?
En vit t-shirt har solskyddsfaktor sju och jeans solskyddsfaktor 1500.

 

Sola säkert i sommar:

  1. Bränn dig inte. Låt huden vänja sig vid solen i långsamt takt.
  2. Kläder ger det bästa skyddet. Använd vattenfast solskydd som komplement. En solhatt eller keps ger ansiktet extra skydd.
  3. Undvik solen mitt på dagen när den är som starkast. Titta på din skugga, om den är kortare än du är solen stark. Det finns också prognoser för UV-index att följa.
  4. Använd solglasögon. Solens strålar kan skada hornhinnan och dessutom orsaka gråstarr.
  5. Tänk på att solens strålar blir starkare när du ligger på stranden eller badar. Sand reflekterar 25 procent av solens strålar och vatten cirka10 procent.
  6. Undvik att använda parfym om du ska vara i solen, det kan ge pigmentsförändringar. Observera att vissa hudkrämer också innehåller parfym.

Skribent. Maria Lindblå

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.