Söndagsångest? Fyra av tio stockholmare vill byta jobb

Söndagsångest? Fyra av tio stockholmare vill byta jobb

Har du tankar på att byta jobb? Då är du inte ensam. Nästan fyra av tio stockholmare vill byta jobb eller bransch under 2016. Det visar en ny undersökning från utbildningsföretaget Nackademin.

Både kvinnor och män i Stockholm har tankar på att byta jobb – 38 procent av männen vill byta jobb och av kvinnorna är det 37 procent som har tankar på nytt jobb. Vad som däremot skiljer sig är åldern. De yngre stockholmarna är mer sugna på nytt jobb än de äldre. 29 procent i åldersgruppen 40 till 55 har tankar på att byta jobb, jämfört med hela 45 procent i åldern 20-29 och 42 procent i åldern 30-39 år.

Uppåtgående trend
Regeringens analysgrupp ”Arbetet i framtiden” menar att det kommer att bli vanligare att byta jobb i framtiden. Globalisering, digitalisering och automatisering förändrar arbetsmarknaden och gör att branschstrukturer luckras upp, yrken försvinner och ersätts med nya.

– Att omskola eller utbilda sig flera gånger under sitt yrkesliv kommer inte att vara det minsta konstigt i framtiden. Det kan både handla om en vilja till förändring och utveckling eller att du behöver anpassa din kompetens efter arbetsmarknadens behov, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

Våga förändra
Ekonomi, tid, familjesituation, bostad och pendlingsavstånd är exempel på verkliga och svåra hinder för många som vill förändra något. Samtidigt kan dessa hinder vara ett sätt att motivera sig själv till att undvika en förändring.

– Förändring är svårt, men fundera över vilka dina drivkrafter är, och ta fasta på dina drömmar för att hitta motivation. De perfekta förutsättningarna för att förändra kommer förmodligen aldrig att dyka upp, och ju tidigare du tar tag i din förändring, desto mer av livet återstår att leva, säger Martina Lindgren.

Tänk framåt
Tänk dig att du är pensionär, sitter vid köksbordet och tittar tillbaka på ditt liv – vad har du arbetat med fram tills nu? Vad har du uppnått i ditt yrkesliv? Vilken karriär föreställer du dig att du har haft? Hur tror du att ditt yrkesliv sett ut som nöjd pensionär?


I undersökningen har sammanlagt 1008 intervjuer genomförts med kvinnor och män 20-55 år i Stockholms län.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.