Knapriga chokladkakor med härligt seg kärna.. ja, du hör. Angelas gluten- och sockerfria chocolate chip cookies är ett måste.
Kakmonster eller inte, älskar du choklad kommer du älska dessa sockerfria chocolate chip cookies med receptet från Angelas Heaven. Inte bara galet goda, utan även glutenfria och enkla att göra. Passande för många med andra ord.
”Stora goda kakor med krispiga kanter och en lite småseg konsistens i mitten och massor av goda chokladbitar.”
..skriver Angela på sin hemsida. Nog blir man sugen?
Sockerfria chocolate chip cookies
Ingredienser, ca 8 stora kakor:
- 2,5 dl (100 gram) mandelmjöl
- 1,7 dl (32 gram) kokosmjöl
- 2-3 msk kakaopulver
- 1 tsk bakpulver
- 1/4 tsk salt
- 7 msk (98 gram) kokosolja utan smak
- 2,5 dl sötströ (alt. annat sötningsmedel)
- 6 msk (98 gram) mandelsmör (rumstempererat)
- 1 1/2 tsk vaniljextrakt
- 1 stort ägg i rumstempemperatur
- 2,5 dl (170 gram) grovhackad mörk choklad (sockerfri)
Gör så här..
- Blanda mandelmjöl, kakaopulver, kokosmjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Vispa ihop den hårda kokosoljan med sockret med en elektrisk visp.
- Lägg till mandelsmöret, vaniljextraktet och vispa en stund till.
- Lägg till ägget och vispa.
- Lägg till mjölblandningen tills du har en jämn, slät smet.
- Lägg till chokladbitarna och knåda in dem med händerna.
- Låt smeten stå i kylen 1 timma tills den har stelnat.
- Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Rulla ut 8 st bollar och lägg på pappret. Degen kan vara lite smulig, men använd händerna och platta ut bollarna tills du får en rund, platt, fin form som är ca 9 cm i diameter.
- Sätt in i ugnen ca 11-14 minuter för en mjukare kaka och några minuter längre för en krispig kaka.
- Låt svalna på plåten så att kakorna får hårdna.
- Förvara i lufttät behållare i kyl eller frys.
”Ett tips…värm kakorna ett par sekunder innan du ska äta dom så smälter chokladen lite.”
Recept och bilder: Angela Johansson – en hälsoinspiratör inom mat, mental och fysisk hälsa. Hon skriver på sin egen blogg angelasheaven.com och föreläser om hur man kan ta hand om sig själv med nyttiga recept, tankens kraft och Attraktionslagen.
“Jag är en självlärd hälsoinspiratör som verkligen älskar att lära mig mer om allt som har med hälsa att göra. Både när det gäller insidan och utsidan. Jag lagar mycket mat och framför allt nyttigt godis och kakor som jag kan unna mig varje dag. Det är så trevligt att veta att det jag äter både är gott och hälsosamt för mig.”
Hitta fler recept än för glutenfritt bröd, plus andra hälsotips, här hos Angelas heaven!