Har du testat kombinationen smoothie med gröt någon gång?
Det är ju lite av en klassiker att få gröt över efter att familjen har ätit sin frukostgröt och då är den perfekt att använda morgonen efter. Så slipper vi dessutom slänga mat i onödan.
Här bjuder Fitness & Hälsa-Karin på en ljuvlig smoothie-gröt, gjord på två olika sorters smoothie och kall havregrynsgröt.
Smoothie med gröt – recept
2-3 portioner
Havregrynsgröt:
- 2 dl havregryn (gärna med extra fibrer)
- 4 dl vatten
- uns med salt
- kanel
Gul smoothie:
- 2 dl kvarg
- 2 dl fryst mango
- 1 banan, fryst i slantar
- skvätt med mjölk
Lila smoothie:
- 2 dl kvarg
- 2 dl frysta blåbär och hallon
- 1 banan, fryst i slantar
- skvätt med mjölk
Topping:
- färsk frukt, ex. en nektarin, skuren i skivor
- granola
Gör gärna gröten kvällen innan och låt stå i kylen över natten. Koka havregryn med vatten, salt och kanel. När det kokat upp låter du gröten puttra på låg värme i några minuter. Rör om då och då.
Gör en smoothie i taget genom att mixa alla ingredienserna i en bra mixer eller matberedare. Späd med mer mjölk till önskad konsistens, men den får gärna vara ganska krämig.
Varva gröt med de båda smoothiesorterna och avsluta med att toppa med färsk frukt och granola.
Det må låta lite märkligt, men smoothiegröt är så gott – speciellt en varm sommarmorgon, som vi i år har blivit bortskämda med. ”
Receptet är skapat av Karin Axelsson som driver hälsobloggen Fitness & Hälsa. Där kan du hitta mer inspiration och pepp till ett hälsosamt och sunt liv.