Smarriga snickersgrottor – recept för gott humör, smak och magkänsla

snickersgrottor

Allt som smakar jordnötter, kola och choklad är en succé, inte minst i juletid. Prova Frida Svanbergs recept på snickersgrottor från boken Veganska godsaker och känn humöret stiga.

Vem vill inte ha något som både ger god magkänsla, smak och sinnesstämning? Dessutom behöver du inte ens en ugn för att baka dessa snickersgrottor och smeten är så god att det är lika bra att dubbla den på en gång. 

fotograf: Helén Pe

Smarriga snickersgrottor

Tid:  ca 30 minuter

Ingredienser, ca 15 st

  • 100 g (9 dl) cornflakes
  • 80 g (2 1⁄4 dl) kokosflingor
  • 45 g (1⁄2 dl) strösocker
  • 140 g (1 dl) ljus sirap
  • 200 g (2 dl) jordnötssmör

Kolasås

  • 100 g (1 dl) växtbaserad matlagningsgrädde
  • 90 g (1 dl) strösocker
  • 140 g (1 dl) ljus sirap 3g(1⁄2tsk)salt
  • 25 g mjölkfritt margarin

Topping

  • 30 g choklad 

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser till kakorna i en matberedare. Dela smeten i 15 bitar och rulla dem till bollar.
  2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper , tryck  en grop i mitten av varje boll och ställ in dem i frysen medan du gör kolasåsen.
  3. Gör kolasåsen. Koka upp grädde, socker, sirap och salt i en kastrull och låt koka till en kola med temperaturen 118 grader. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet. Låt svalna något och fyll sedan kolasåseni groparna i kakorna.
  4. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron och ringla den över kakorna. 

I boken “Veganska godsaker” är ingredienser som dadlar och avokado lika förbjudna som ägg och mjölk. Frida vill att alla ska kunna baka tårtor, bullar och kakor som smakar identiskt med det vi i allmänhet kallar vanlig fika. Onyttiga, sockriga och veganska. I boken bjuder hon på cirka 40 av sina bästa recept, lätta att baka och med ingredienser som går att få tag på i vilken affär som helst.

Text: Klara Hedberg

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras