Kvarg marknadsförs ofta som ett hälsosamt mellanmål för den som har en aktiv livsstil. Det är framförallt det höga proteininnehållet som lockar. Men de smaksatta varianterna bjuder på mer än nyttiga proteiner.
Kvarg har tagit en given plats i var och varannan svensk kylskåp. Det höga proteininnehållet lockar framförallt träningsentusiasterna men även vardagsmotionärerna som vill vara lite nyttigare. Men det är skillnad på kvarg och kvarg.
Styrkebloggen har uppmärksammat Arlas vaniljkvarg som innehåller 8,6 procent socker vilket motsvarar drygt 16 sockerbitar, något som kan jämföras med den sockermängd som finns i en halvliter coca-cola.
Annika Strömberg, hälsokommunikatör på Arla Foods menar att man kan fortsätta äta sötad kvarg till frukost, så länge man balanserar näringsintaget över dagen.
– Man ska inte kombinera varken fruktyoghurt eller smaksatt kvarg med väldigt sötad müsli, säger hon till Aftonbladet.
Att det tillsätts mycket socker i kvargen menar Annika Söderberg är för att erbjuda produkter som folk väljer att äta, även om försäljningen av naturell kvarg går lika bra. Och trots att produkterna marknadsförs som en nyttig frukost har hon svårt att tro att konsumenterna antar att vaniljkvargen är ett nyttigt mellanmål som inte är särskilt sött.
– Det står tydligt på förpackningarna vad de innehåller. Jag tycker som helhet att det är en nyttig frukost, men om man äter de sötade varianterna får man balansera sin frukost så att man inte har väldigt mycket annat socker i, säger hon till Aftonbladet.
Läs mer:
16 olika kvargsorter – här är skillnaden
Text: Redaktionen