Sluta prokrastinera – börja med det du ska

Sluta prokrastinera – börja med det du ska

Att prokrastinera – eller skjuta upp – är kanske ett av våra största ilandsproblem. Vi kan väl alla känna igen oss i de gånger vi storstädat hela lägenheten och sortera böcker i alfabetisk ordning bara för att inte göra det vi faktiskt ska.

Träning, hushållsarbete och Den Stora Omöjliga Uppgiften som väntar på oss. Allt det är typiska prokrastineringsuppgifter. Vi har alla någon typ av arbete som vi oftare skjuter upp än andra.

 

”Prokrastinering handlar om att mer eller mindre avsiktligt välja att fördröja ett tänkt handlingsförlopp, trots vetskapen om att detta kan leda till negativa konsekvenser.”

 

Hur kommer det sig att vissa av oss prokratinerar /skjuter upp saker och ting mycket mer? Till och med så mycket att det börjar bli osunt? Har det bara med dåliga vanor att göra eller är det något som är genetiskt? Intressant är det i alla fall.

 

Anledningarna till prokrastinering är många. Vi kan vara totalt ointresserade av en uppgift och därmed ha svårt att motivera oss till den. Vi kanske haft svårt att tacka nej och tagit på oss uppgifter som det inte finns en chans i världen att vi ska hinna med. Eller så ser vi inte hur vi ska komma över tröskeln av ovisshet och ostruktur – vi vet helt enkelt inte hur vi ska komma igång.

 

Oavsett anledning: Reflektera över vad du vill med livet – går du i riktning mot dina livsmål och vad är det som gör att jag inte vågar stå upp för mig själv? Oftast ser man dock vinster med att utföra en viss uppgift, men man kommer ändå inte till skott. Eller så lever man efter devisen ”jag jobbar bäst under press”.

 

Det finns dock hjälp med att få sin prokrastinering att minska i omfång. Du kan göra delmål som känns mer hanterbara än vad de är nu. Du kan använda timer på mobilen och koncentrera dig på en specifik sak under exempelvis 15 minuter. Du kan också testa på en teknik som heter Pomodoro. Det betyder att du arbetar fokuserat i 25 minuter åt gången, tar en paus och fortsätter på det viset. Kom ihåg att minska på allt som är störande. Stäng av allt som kan plinga till och gör en sak i taget!
Det kommer vara värt det.

Text: Redaktionen.
Bilder: Pixabay.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras