Slipp värk i händerna

Slipp värk i händerna

Efter att ha överbelastat handlederna är det många svenskar som får värk i dem. Här är knepen som gör att du slipper värken.

Över 300 000 svenskar har svår värk i händer och handleder. Orsaken kan vara inflammation på grund av överansträngning. Vanligaste orsaken till smärta i armar, händer och armbågar är att man överbelastar handlederna.
– Besvär med hand­lederna är ett ökande problem. Kassörskor och personer som använder odämpade vibrerande verktyg som amatörsnickare kan ofta drabbas, förklarar Per Renström som är professor emeritus i idrotts­medicin vid Karolinska institutet till Hälsa.

Värken dyker ofta upp på natten och den i sin tur kan göra att du får problem med sömnen. Stödjande bandage på natten brukar lindra svullnaden och smärtan.
Professor emeritus Per Renström:
– Hjälper det inte att använda stöd och vila ska man efter någon månad vända sig till sjukgymnast för att få övningar och råd eller gå till läkare.

Professor emeritus Per Renströms 7 bästa råd:

1 Var aktiv så länge du kan.

2 Träna handstyrkan genom att klämma ihop gummiboll och fingrarna genom att spreta ut dem med en gummisnodd runt fingrarna.

3 Använd bägge armarna och händerna. Dubbelfattning sparar på handlederna.

4 Bär nära kroppen och håll armbågarna nära kroppen när du sitter vid datorn.

5 Häng matkassen på underarmen i stället för att bära den i handen.

6 Vila vid akut smärta. Handledsskydd kan göra det lättare att sova på natten.

7 Be sjukgymnast om hjälp att utforma träningsprogram och se över din arbetsplat.

Källa: Hälsa

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.