Skonsam tandblekning hemma – så gör du

skonsam tandblekning

Tandblekning har blivit allt vanligare bland alla skikt i samhället. Förr var det en exklusiv behandling som kostade mycket då man var tvungen att besöka en tandläkare, och som dessutom innebar ganska stora risker för biverkningar då gelerna som används var frätande. Här berättar hur du gör skonsam tandblekning hemma.

Idag ser utbudet helt annorlunda ut och det finns ett tiotal aktörer på den svenska marknaden som erbjuder praktisk och skonsam tandblekning hemma. Eftersom tandblekning trots allt är ett skönhetsingrepp bör du har en förståelse för processen innan du sätter igång. Det finns både för- och nackdelar med att bleka tänderna hemma, något vi tar upp i följande artikel.

Skonsam tandblekning hemma med allt större valmöjligheter

Det ökade intresset för snabb, effektiv och skonsam tandblekning hemma har resulterat i ett ökat antal aktörer på marknaden. Dessa aktörer har snarlika utbud fast det skiljer sig ofta en del i hur produkterna designas och i de geler som används för blekningen. Därmed kan du som konsument själv välja den aktör och produkt som passar dig.

Är du på jakt efter en effektiv och skonsam tandblekning kan vi rekommendera att använda en tandblekning med PAP-formula. Den är helt peroxidfri och ej skadlig för människor, något som bevisats i otaliga tester. Väljer du istället att besöka tandläkaren för din tandblekning är risken för biverkningar högre, samma sak gäller för tandblekning hemma med andra ämnen.

En av de senaste att ta sig in på marknaden och en av de få som använder den skonsamma PAP-blekningsgel är WeSmile tandblekning, även om PAP-formulan börjar bli allt vanligare i Sverige och länge har varit populärt utomlands. WeSmile erbjuder dessutom en UV-lampa som hjälper dig uppnå tillfredsställande resultat snabbare.

I slutändan är valet upp till dig. Se bara till att du köper varor från ett pålitligt företag med bra villkor och gärna en pengarna-tillbaka-garanti.

Så här gör du skonsam tandblekning hemma

Som sagt har tandblekningsmetoder för hemmabruk sett ett stort uppsving på senaste och säljs som ett enkelt sätt att bleka tänderna. Men hur går man egentligen tillväga för att bleka tänderna hemma?

Först och främst finns det i huvudsak två olika metoder man använder: tandblekningskit eller whitening strips. Metoderna är nästan lika effektiva men fungerar på lite olika sätt, vilket du kan läsa mer om nedan.

skonsam tandblekningTandblekningskit

Beställer du ett tandblekningskit får du hem alla de saker du behöver för att snabb och skonsam tandblekning hemma. I regel inkluderar kiten bettskenor, tandblekningsgel, nyanskarta och instruktioner, medan vissa kompletteras med UV-ljus.

 1. De flesta bettskenor måste formas innan användning. Detta gör du genom att snabbt doppa dem i kokande vatten och därefter placera dem i munnen.
 2. För att starta behandlingen applicerar du blekningsgel i bettskenan innan du för in den i munnen och biter ner.
 3. Vänta den utsatta tiden – detta varierar mellan 10 och 20 minuter beroende på vilken produkt du använder.
 4. Skölj ur munnen med ljummet vatten och njut av ditt nya, kritvita Hollywood-leende!

Whitening Strips

Även om tandblekningskit är enkla att använda är det många som vill vara ännu mer praktiska och då rekommenderar vi whitening strips. Denna lösning använder samma sorts blekningsgel som ovanstående alternativ. Fast istället för att själv applicera gelen som klistrar du färdigbehandlade remsor på tänderna och låter dem verka.

För många är detta ett utmärkt sätt att snabbt bleka tänderna. Dessutom är det enkelt att ta med sig whitening strips och bleka tänderna oavsett var du är.

Övervikt oroar svenska män mest

För- och nackdelar med tandblekning hemma

Här ger vi dig en ärlig insikt i hur tandblekning fungerar med en lista av de främsta för- och nackdelarna:

Fördelar

 • Betydligt mycket billigare än hos tandläkaren
 • Skonsamt och peroxidfri för minimalt med biverkningar
 • Enkelt att göra själv även första gången
 • Bra resultat kan uppnås på mellan 5 och 10 dagar

Nackdelar

 • Bör undvikas om man har problem i munhålan
 • Inte säkert med vissa receptbelagda läkemedel
 • Kräver att man själv genomför varje behandling
 • Ingen rådgivning eller tips från ett proffs

Så bör man bleka tänderna hemma?

Det är givetvis upp till dig att bestämma. Oavsett om du vill boosta ditt självförtroende eller bara vill förhöja ditt utseende kan vi absolut rekommendera skonsam tandblekning hemma. Detta då det – av uppenbara anledningar – inte längre lönar sig att göra det hos en tandläkare eller på en skönhetssalong.

Glöm bara inte att rådfråga din tandläkare om du är osäker på om tandblekning hemma passar dig och din hälsostatus.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.