Skidåkning med hund – 5 tips för säkra och roliga äventyr

Annons för Häromi och bra hundtillbehör

Nu är det inte långt kvar tills skidsäsongen drar igång, både för två- och fyrbenta motionärer. Här berättar vi vad du behöver tänka på för skidåkning hund och tipsar om produkterna som gör er tur extra säker och härlig. 

För dig som delar allt med din fyrbenta vän är skidåkning med hund en mäktig upplevelse som slår det mesta. Med god planering, rimliga mål och säker utrustning är motion dessutom något som hundar mår väldigt bra av. 

Skidåkning med hund – magisk upplevelse

Kanske har du redan testat att löpträna eller fjällvandra med din hund? Då vet du att alla lyckade äventyr börjar med förberedelser. I likhet med fjällvandring, är det viktigt att göra lite research över rutten eller skidspåret i förväg, om du vill ta med dig din hund, eftersom det kan variera från plats till plats, om och hur, hundar får vistas i spåren.

På skidorter med organiserad längdskidåkning för elitmotionärer vill man ogärna förstöra spåren, men har ofta en annan slinga där ni kan åka. Ta därför reda på innan du packar skidorna, vad som gäller lokalt för den ort och det spår du valt. Detsamma gäller för koppeltvång, inte minst i den svenska fjällvärlden som har ett rikt djur- och fågelliv. Läs gärna vår tidigare artikel om att fjällvandra med hund här!

Övning ger färdighet

Oavsett om du är en van skidåkare eller inte, kommer du upptäcka att skidåkning med hund bjuder på andra utmaningar än du är van vid. Hundar tycker snö är ganska festligt och vill förstås gärna leka, men uppskattar även att ha en uppgift. Tycker du om att åka skidor kan så kallad skijoring vara ett roligt alternativ, där din hund drar dig.

Här är det bra att introducera skidåkningen i etapper och ta ut din hund på kortare sträckor i början, som du sedan successivt ökar på, så att muskler och senor hinner stärkas i takt med att belastningen ökar. Det ger samtidigt din hund möjlighet att vänja sig vid utrustningen och sätta den i ett sammanhang. Kom bara ihåg att peppa och belöna din skidkompis för varje framsteg ni gör.  

Du känner din hund bäst. I likhet med allt annat ni tar er för tillsammans behöver du vara lyhörd inför hundens signaler i skidspåret. Att både springa och dra är tungt. Tänk på att göra paus för vatten, vila, och ett mellis. 

Inled gärna varje pass med att rasta din hund ordentligt, så undviker du onödiga stopp längs vägen och kan fokusera på skidåkningen. Vik därefter 10-20 minuter åt uppvärmning så att både tassar, fötter och leder är mjuka och varma inför längdspåret. 

Och så packningen. Att välja utrustning med omsorg är att välja säkerhet. Här bjuder vi på 5 produkttips från Häromi som gör ditt skidäventyr njutbart och säkert.

5 tips för säker och rolig skidåkning med hund

1. Bekvämt och stabilt med Baggen midjebälte

För att skidåkningen ska flyta på tryggt och säkert behöver du ett bra midjebälte. Baggen Softbelt Race är ett brett och vadderat midjebälte som är skonsamt för ryggen och har inbyggd dämpning mot hundens ryck. Det underlättar också att ha en draglina med expander mellan dig och hunden

2. Dragsele för rörelsefrihet

För att din hund ska kunna göra sitt jobb och röra sig fritt är en riktig dragsele ett självklart hjälpmedel. Här är det viktigt att selen har rätt passform och sitter bekvämt, så tänk på att mäta din hund noga. Hos Häromi hittar du ett stort antal olika dragselar för alla sorters hundar.

3. Sköna sockor för frusna tassar

Även din hund kan behöva sockor under skidturen. Särskilt om det fryser på, då det lätt kan bildas isklumpar mellan trampdynorna. Med sockor från Cordura skyddar du tassar och trampdynor och förebygger skador.

Ett annat förebyggande tips är att klippa bort pälsen mellan trampdynorna och smörja in rikligt med Fyra Ess EpiPads tassalva, både på och mellan trampdynorna.

4. Värmande hundtäcke för krävande väderförhållanden

För hundar som inte har så mycket päls kan ett varmt och mjukt hundtäcke göra underverk när ni rastar. Med Hurtta Extreme Warmer skyddar du hundens viktigaste muskelgrupper under de vintrigaste dagarna. Täckets reflekterande insida lämpar sig även utmärkt för rehab och vila.

skidåkning med hund

5. Näringsrikt mellis med Pemmikan energikaka

När din hund rör sig i snön, åker skidor och drar, förbrukar den betydligt mer energi än normalt. Var därför noga med att ladda energidepåerna med mer mat och extra energi, gärna i form av ett mellanmål. Med en Pemmikan energikaka får din hund snabbt i sig näring och laddar effektivt batterierna. Tänk bara på att ge små portioner eftersom fetthalten i Pemmikan är hög.

▶︎ Mer inspiration från Häromi och hundtillbehör för alla äventyr ihop hittar du här!

 

Text: Jennie Nysted

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.