Sjuksköterskan Johanna skidar ensam mot Sydpolen

Sjuksköterskan Johanna skidar ensam mot Sydpolen

Johanna Davidsson vill bli första svenska kvinna som skidar solo till Sydpolen. På måndag går flyget mot Punta Arenas i Chil – sista utposten innan planet lyfter mot Antarktis.

Här kan vi följa Johanna

Johannas Sydpolen-äventyr går att följa på Solosisters Facebook-sida och på Outnorths Facebook-sida.

Kalmar den 21 oktober 2016. Sjuksköterskan Johanna Davidsson har bestämt sig för att bli den första svenska kvinnan som tar sig till Sydpolen helt på egen hand. Väl där är det samma väg som gäller tillbaka – den här gången med kite. Lyckas hon blir hon också förste svensk som går in och ut. Expeditionen beräknas totalt att ta runt 70 dagar. Bestående av 50 dagar in och 20 dagar ut.

– Sekunden när planet lyfter efter att ha lämnat mig på Antarktis blir väldigt känslosam. Då kommer jag att vara ensam i världen och alla band till det tidigare normala och trygga livet klipps. Då är det bara upp till mig själv, säger Johanna.

Dumpad i ödemarken
Avresan från Punta Arenas mot Antarktis är planerad till den 3 november om vädret tillåter. Johanna åker via Union Glacier och blir avsläppt vid det som kallas Hercules Inlet. Planen är sedan att skida de dryga 110 milen i uppförsbacke och ankomma Sydpolen strax innan jul. Hon beräknas sedan nå Hercules Inlet igen i mitten av januari om allt går som det ska.

Snart klipps banden till omvärlden. Foto: Anna Lovehed

Kvinnoförebild
Johanna Davidsson är sjuksyster, lillasyster och medsyster. Som kvinnlig äventyrare vill hon försöka inspirera fler tjejer och kvinnor att ge sig ut och uppleva hur fantastiskt härligt det är. Samtidigt vill hon inte att hon eller andra systrar ska särskiljas som tjejäventyrare. Hennes största styrka är lusten till utelivet och utmaningarna, vilket tar henne långt. Längre än de flesta kvinnor och män. Tillsammans med en av sina storasystrar korsade Johanna Grönland på längden för två år sedan. De blev de första svenskarna som tog den rutten vilket belönades med utmärkelsen Årets Äventyrare. Den här gången gör hon äventyret som en Solosister. Hon kommer ändå genomföra expeditionen som en medsyster, då hon hoppas göra skillnad för andra sjuksköterskor.

Textbearbetning: Redaktionen
Bilder: Press/Anna Lovehed

 

 

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras